The Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) isimli Amerikan uydusu Avrupa’nın Mars Uzay Aracı Schiaparelli’nin ineceği bölgede büyük bir kara leke tespit etti. Bu leke yüksek hızlı bir cismin çarpışması sonucu oluşabilecek bir çukur ile uyuşuyor.
Schiaparelli’nin geçen hafta Mars yüzeyine inmesi bekleniyordu, ancak iniş gerçekleşmeden uzay aracı ile iletişim kopukluğu yaşandı. Bunun üzerine aracın Mars yüzeyine çarptığı ve sonucunda parçalandığı düşünülüyordu.
İletişim kopukluğu yaşanmadan önce uzay aracından alınan veriler iniş sisteminin düzgün çalışmadığını işaret ediyor.
Aracın paraşütü çok erken açılmış ve aracı yavaşlatması gereken roketler yârim dakika çalışması gerekirken, sadece bir kaç saniye çalışmış gibi görünüyor.
MRO’dan alınan resim düşük çözünürlüklü olduğundan kesin bilgi içermiyor. Ancak, içeriği ikna edici görünüyor. Kaba olarak 15 m’ye 40 m büyüklüğünde olan leke , tahminen çarpma sonucu fırlayana kaya ve tozdan oluşuyor. Ayrıca, Schiaparelli’nin inmesi gereken yerden 5.5 km uzakta bir bölgede yer alıyor.
İşin ilginç yanı , bu lekeden 1 km uzaklıkta beyaz bir leke bulunuyor. Bu lekenin Schiaparelli’nin 15 m genişliğinde olan paraşütü olduğu düşünülüyor.
Bu lekelerin hiç biri daha önce çekilen resimlerde yer almıyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ,MRO’nun operatörü ve NASA bu resimlerin Schiaparelli’nin Mars yüzeyi ile temas ettiği bölgeyi işaret ettiğinden emin görünüyor.
ESA mühendisleri aracın farklı fazlarda gönderdiği verileri tekrar inceleyerek, iniş takımlarının neden çalışmadığını öğrenmek istiyorlar. Ayrıca, Schiaparelli’nin tam olarak ne zaman serbest düşmeye başladığını ortaya koymak istiyorlar.
Gelecek hafta MRO’dan alınacak yüksek çözünürlüklü resimler bu lekeler hakkında daha detaylı bilgiler verecek. MRO genelde cisimleri yüzeyde 30 cm ‘ye 60 cm boyutlara kadar ayırt edebiliyor.
Schiaparelli ESA ve Rusya tarafından , Mars yüzeyindeki muhtemel yaşam belirtilerini araştırmak için geliştirildi.
Bu 600 kg’lık araç, ESA’ya 2021 ‘de Mars’a göndereceği uzay aracından önce deneyim kazandıracaktı.
ESA direktörü Jan Woerner bu aracın görevini yüzde 80 tamamlası yüzünden başarılı olduğunu düşünüyor. Son saniyelerde gerçekleşen arızanın başarıyı gölgelemeyeceğini düşünüyor.
2021 yılında gönderilecek araçta da Schiaparelli’nin kullandığı algoritma ve sistemlerin benzerleri kullanılacak.
Kaynak : http://www.bbc.com/news/science-environment-37731671