KARA DELİKLERE BİR GÖZ ATALIM

Kara Delik Nedir? Kara delik, uzayda yerçekimi o kadar yüksek olan bir yerdir ki ışık bile ondan kaçamaz. Yerçekiminin bu kadar güçlü olmasının sebebi maddenin küçük bir alana sıkıştırılmış...

Kara Delik Nedir?

Kara delik, uzayda yerçekimi o kadar yüksek olan bir yerdir ki ışık bile ondan kaçamaz. Yerçekiminin bu kadar güçlü olmasının sebebi maddenin küçük bir alana sıkıştırılmış olmasıdır. Böyle bir olay bir yıldız öldüğünde gerçekleşir.

Hiçbir ışık kendisinden kaçamadığı için de insanlar kara delikleri göremezler. Onlar bizim için görünmezdir. Özel aletlerle donatılmış uzay teleskopları kara deliklerin bulunmasında yardımcı oluyorlar. Bu özel aletler kara deliğe yakın olan yıldızların yakın olmayan yıldızlardan nasıl farklı davrandıklarını görebiliyorlar.

Kara Delikler Ne Kadar Büyük?

Kara delikler büyük ya da küçük olabilirler. Bilim insanları, en küçük kara deliğin bir atom boyutunda olduğunu düşünüyor. Bu kara delikler çok küçük olabilirler ancak koca bir dağın kütlesine sahiptirler. Kütle, bir nesnedeki madde veya “sıkışıklık” miktarıdır.

Başka türde olan bir kara deliğe ise “yıldızsal” denir. Yıldızsal bir kara deliğin kütlesi, Güneş’in kütlesinin 20 katından daha fazladır. Dünya’nın galaksisinde çok ve çok fazla yıldızsal kütleli kara delikler olabilir. Dünya’nın galaksisi Samanyolu’dur.

En büyük kara delikler “süper kütleli” olarak adlandırılır. Bu kara deliklerin kütlesi 1 milyon güneşin toplam kütlesinden daha fazladır. Bilim insanları, her büyük galaksinin merkezinde bir süper kütleli kara delik olduğunun kanıtını buldular. Samanyolu Galaksisinin merkezindeki süper kütleli kara deliğin adı Sagittarius A’dır. Bu süper kütleli kara delik 4 milyon Güneş’in kütlesine eşittir ve birkaç milyon Dünya’yı içine sığdıracak kadar büyük bir topun içine sığabilir.

Kara Delikler Nasıl Oluştu?

Bilim insanları, en küçük kara deliklerin evrenin başlangıcında ortaya çıktığını düşünüyorlar.

Yıldızsal kara delikler, çok büyük bir yıldızın merkezinin kendi içine düşmesiyle ya da çökmesiyle ortaya çıkar. Bu durum da bir süpernovaya sebep olur. Süpernova, patlayan bir yıldızın kendi parçalarını uzaya fırlatmasıdır.

Bilim insanları, süper kütleli kara deliklerin ise içinde bulundukları galaksi ile aynı anda ortaya çıktığını düşünüyor.

Bir artistin Cygnus X-1 isimli kara delik çizimi. Bu kara delik büyük bir yıldızın çökmesiyle oluştu. Kara delik yanındaki mavi yıldızdan maddeleri çekiyor.

Eğer Kara Delikler “Kara” ise Bilim İnsanları Onların Orada Olduğunu Nasıl Biliyor?

Bir kara delik görülemez. Çünkü kara deliğin yerçekimi o kadar güçlüdür ki tüm ışığı bile merkezine çeker. Ancak bilim insanları, bu güçlü yerçekiminin kara deliğin etrafındaki yıldızları ve gazları nasıl etkilediğini görebilir. Bilim insanları, yıldızları inceleyerek onların sadece etrafta uçtuğunu mu yoksa bir kara deliğin yörüngesinde mi döndüğünü anlayabilirler.

Bir kara delik ve bir yıldız birbirlerine yaklaştıklarında yüksek enerjili ışık ortaya çıkar. Bu türde bir ışık insan gözüyle görülemez. Bilim insanları, bu yüksek enerjili ışığı görebilmek için uzaydaki uyduları ve teleskopları kullanırlar.

Bir sanatçının Samanyolu Galaksisinin şuan ki görüntüsünü yansıtan çizimi. Bilimsel bulgular Samanyolunun merkezinin süper kütleli bir kara delik olduğunu gösteriyor.

Bir Kara Delik Dünya’yı Yok Edebilir mi?

Kara delikler uzayda öylece yıldızları, ayları ve gezegenleri yiyerek dolaşmaz. Dünya bir kara deliğin içine düşmeyecektir. Çünkü hiçbir kara delik Güneş Sistemine Dünya’yı yok edecek kadar yakın değildir.

Eğer bir kara delik Güneş ile aynı kütlede olup onun yerine geçseydi Dünya yine de kara deliğin içine çekilmezdi. Çünkü bu kara delik Güneş ile aynı yerçekimine sahip olmuş olacaktır. Dünya ve diğer gezegenler aynı şuan Güneş’te olduğu gibi kara deliğin yörüngesinde döneceklerdir.

Güneş asla bir kara deliğe dönüşmeyecektir. Çünkü Güneş bir kara delik oluşturacak kadar büyük bir yıldız değildir.

Sagittarius A Samanyolu Galaksisinin merkezindeki kara delik.

NASA Kara Delikleri Nasıl İnceliyor?

NASA kara delikler hakkında daha fazla şey öğrenmek için uzayda dolaşan uyduları ve teleskopları kullanmaktadır. Bu uzay araçları bilim insanlarının evren hakkındaki soruları cevaplamalarına yardımcı olmaktadır.

Kaynak:

https://www.nasa.gov/audience/forstudents/k-4/stories/nasa-knows/what-is-a-black-hole-k4.html

Kategori
AstronomiBÜLTENFizik

20 yaşındayım ve Mütercim Tercümanlık öğrencisiyim. Bilime ve teknolojiye fazlasıyla meraklıyım. Editörlük ve çevirmenlik yapıyorum.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Proton Yük Çapı Bulmacası

    “Proton yük yarıçapı bulmacası”, protonun yük yarıçapının farklı yöntemler kullanılarak ölçülen değerlerindeki tutarsızlığı ifade eder. Proton yük yarıçapı son yıllarda parçacık fiziğinde önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Proton yük...
  • Kuantum Elektrodinamiğinde Lamb Kayması

      Lamb kayması, kuantum elektrodinamiğinde (QED) hidrojen atomundaki elektronun enerji seviyelerinde kuantum dalgalanmaları nedeniyle meydana gelen bir düzeltmedir. 1947 yılında Willis Lamb ve Robert Retherford tarafından keşfedilmiştir. Bu olay,...
  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...