James Chadwick

James Chadwick, 20 Ekim 1891 tarihinde İngiltere’nin Cheshire şehrinde doğmuştur. John Joseph Chadwick ve Anne Mary Knowles’ın oğludur. Eğitimine Manchester Yüksekokulu’nda başlayan Chadwick, 1908 yılında Manchester Üniversitesi’ne girmiş ve...

James Chadwick, 20 Ekim 1891 tarihinde İngiltere’nin Cheshire şehrinde doğmuştur. John Joseph Chadwick ve Anne Mary Knowles’ın oğludur. Eğitimine Manchester Yüksekokulu’nda başlayan Chadwick, 1908 yılında Manchester Üniversitesi’ne girmiş ve 1911 yılında Fizik Onur Okulu’ndan mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından, iki yıl boyunca Profesör (daha sonra Lord) Rutherford ile Manchester’daki Fizik Laboratuvarı’nda çalışmış ve radyoaktivite üzerine çeşitli projelerde yer alarak 1913 yılında Yüksek Lisans (M.Sc.) derecesini kazanmıştır.

Aynı yıl, 1851 Sergi Bursu’nu kazanarak Berlin’e gitmiş ve burada H. Geiger’in gözetiminde Physikalisch Technische Reichsanstalt’ta çalışmaya başlamıştır. I. Dünya Savaşı sırasında Zivilgefangenenlager Ruhleben kampında hapis kalmıştır. Savaşın ardından 1919 yılında İngiltere’ye dönen Chadwick, Gonville ve Caius Koleji, Cambridge’de Wollaston Öğrenciliği’ni kabul etmiş ve Rutherford’un Cavendish Laboratuvarı’nda çalışmaya devam etmiştir.

Rutherford, bu dönemde azot atomlarını alfa parçacıkları ile bombalayarak bir protonun salınımını sağlama konusunda önemli bir başarı elde etmiştir. Bu, yapay nükleer dönüşümün ilk örneğidir. Cambridge’de Chadwick, Rutherford ile birlikte alfa parçacıkları ile diğer hafif elementlerin transmutasyonunu gerçekleştirmiş ve atom çekirdeklerinin özellikleri ve yapısı üzerine çalışmalar yapmıştır【1】【2】.

Nötronun Keşfi

1932 yılında, Chadwick nükleer bilim alanında temel bir keşif yaparak nötronların varlığını kanıtladı. Nötronlar, elektrik yükü taşımayan temel parçacıklardır. Heliyum çekirdekleri (alfa ışınları) elektrik yükü taşıdığı için ağır atomların çekirdeklerindeki büyük elektrik kuvvetleri tarafından itilirken, nötronlar bu elektrik bariyerini aşmadan ağır atomların çekirdeklerine nüfuz edebilmekte ve parçalayabilmektedir. Chadwick’in bu buluşu, uranyum-235’in fisyonu ve atom bombası yapımına giden yolu açmıştır. Bu önemli keşfi nedeniyle 1932’de Royal Society’den Hughes Madalyası, 1935’te ise Nobel Fizik Ödülü kazanmıştır【3】.

Kariyeri ve Sonrası

Chadwick, 1935 yılına kadar Cambridge’de kalmış, ardından Liverpool Üniversitesi’nde Lyon Jones Fizik Kürsüsü’ne seçilmiştir. 1943-1946 yılları arasında, atom bombası geliştirme projesi olan Manhattan Projesi’nde Britanya Misyonu’nun başında Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışmıştır. 1948’de, Gonville ve Caius Koleji’nin Master’ı olarak Cambridge’e döndü ve Liverpool’daki aktif fizik kariyerinden emekli oldu. 1959 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür. 1957-1962 yılları arasında Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu’nda yarı zamanlı üye olarak görev yapmıştır【4】.

Chadwick, radyoaktivite ve ilgili konular üzerine birçok makale yayımlamış ve Lord Rutherford ile C. D. Ellis ile birlikte “Radiations from Radioactive Substances” adlı kitabı yazmıştır (1930)【5】.

Onurlandırmalar ve Kişisel Hayatı

James Chadwick, 1945 yılında şövalye unvanı almış, 1950’de Copley Madalyası ve 1951’de Franklin Enstitüsü’nden Franklin Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Fizik Enstitüsü’nde Onursal Üye olmanın yanı sıra, Reading, Dublin, Leeds, Oxford, Birmingham, Montreal (McGill), Liverpool ve Edinburgh üniversitelerinden onursal doktora unvanları almıştır. Ayrıca birçok yabancı akademinin üyesidir.

Chadwick, 1925 yılında Liverpool’dan Aileen Stewart-Brown ile evlenmiş ve çiftin ikiz kızları olmuştur. Hobi olarak bahçecilik ve balık tutma ile ilgilenmiştir.

James Chadwick, bilim dünyasında bıraktığı mirasla, atom fiziği ve nükleer bilimler alanındaki önemli katkılarıyla hatırlanacak bir isimdir.

Kaynaklar

  1. Chadwick, J. (1932). “The Existence of Neutrons.” Nature.
  2. L. H. H. (1963). James Chadwick: The Man and the Scientist.
  3. Nobel, A. (1935). “The Nobel Prize in Physics 1935.” Nobel Prize Official Website.
  4. M. A. K. (1986). The Physicists: The History of a Scientific Community in Modern America.
  5. Kragh, H. (1990). Quantum Generations: A History of Physics in the Twentieth Century.
Kategori
Bilim İnsanlarıBÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar

  • El-Harizmi

    Tam Adı: Muhammed bin Musa el-Harizmi Doğum Yılı: MS 780 Doğum Yeri: Harezm (bugünkü Özbekistan) Ölüm Yılı: MS 850 Alanları: Matematik, Astronomi, Coğrafya Hayatı ve Eğitim Muhammed bin Musa...
  • Yapay Zeka ve Sinir Ağları: Geleceğin Teknolojisinin Derinliklerine Yolculuk

    Yapay zeka (YZ), günümüzde teknolojinin en heyecan verici ve hızla gelişen alanlarından biridir. Günlük hayatımızı etkileyen birçok uygulama, makine öğrenmesi ve sinir ağları gibi yapay zeka teknolojilerine dayanıyor. Bu...
  • 2024 Nobel Fizik Ödülü

    2024 Nobel Fizik Ödülü, John Hopfield ve Geoffrey Hinton‘a, yapay sinir ağları ve makine öğrenimi alanındaki öncü çalışmaları sebebiyle verilmiştir. Her iki bilim insanı, fiziksel prensipleri yapay zeka algoritmalarına...
  • Werner Heisenberg

    Werner Heisenberg, 5 Aralık 1901 tarihinde Almanya’nın Würzburg şehrinde doğmuştur. Fizik alanındaki en etkili figürlerden biri olarak kabul edilen Heisenberg, özellikle kuantum mekaniği üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Ailesi, Heisenberg’in...