Dünyanın En Güçlü Lazer Işını Japonya’da Ateşlendi

​​​http://www.sciencealert.com/ web sitesinden Bec Crew ‘e göre  Japon bilim insanları dünyanın en güçlü lazeri rekorunu  ,2 petawatt(10^ 15) gücünde bir ışın oluşturarak , Hızlı Ateşleme Deneyi Lazeri (LFEX) diye...

​​​http://www.sciencealert.com/ web sitesinden Bec Crew ‘e göre 

Japon bilim insanları dünyanın en güçlü lazeri rekorunu  ,2 petawatt(10^ 15) gücünde bir ışın oluşturarak , Hızlı Ateşleme Deneyi Lazeri (LFEX) diye bilinen bir cihazı kullanarak kırdılar. Bu ışını  sadece saniyenin trilyonda biri kadar zaman boyunca devam ettirseler bile, araştırmacılar bu  ışının dünyanın elektrik tüketiminden 1000 kez daha fazla enerji yoğunluğuna sahip olduğunu ileri sürdüler.

Osaka Üniversitesinde  yer alan LFEX lazer projeksiyonu yaklaşık 100 metre uzunluğunda ve  lazer demetini cihaz boyunca hareket ederken  her seferinde güçlendiren 4 dikkatli yerleştirilmiş  cam lambadan oluşmuştur. Bu mükemmel düzenek , mikrodalgada 2 saniyede tüketilen enerjiye eşit miktardaki enerji olan  bir kaç yüz joul harcayarak, dünyanın en fazla güç yoğunluğuna sahip lazer demetini  oluşturdu.

Araştırmacıların yeni hedefi, kızışan dünya lazer geliştirme yarışında yeni bir rekor kırarak 10 petawatt a ulaşmak.

Bu çok büyük bir başari olmasına rağmen  teknoloji alanında çok yakında kullanılması beklenmiyor. Bu yılın başlarında Lockheed Martin savunma sanayi şirketi  1.6 km uzaklıkta ki bir arabada  30-kilowattlik bir lazer yardımıyla bir delik açmayı başardı. Alman şirket MBDA Deutschland  ise 3 km uzaklıktaki bir dronu  40-kilowatt lazer yardımıyla düşürmeyi başardı.

Texas Petawatt lazer programı yöneticisi Michael Donovan ,”Eğer birisi bir uyduyu düşürmek isterse ,uzayda çok fazla ilerleyemeyeceği için LFEX bunun cevabi olmayacaktır “ ,dedi. “ Yukarı doğru çıktıkça atmosfer incelir. Bu yüzden uzaydan ateşlenen bir lazer  ilerleyebilir fakat bir petawatt lazer ekonomik olarak uzaya ateşlenebilmesi için çok büyüktür.”

Neden bir km den daha uzakta ateşlenen 30-kilowatt lazer çok fazla hasar oluştururken  2 petawatt gücündeki lazer  uzaya bile ulaşamıyor? Bunun sebebi, temas ettikleri havayı iyonize ettiklerinden, petawatt lazerlerin sadece vakum içerisinde çalışabilmesi . Aralarındaki fark budur.

Peki  bu lazeri Star Wars  filmindeki Death Star (ölüm yıldızı) lazer silahı  ile kıyaslayan insanlar var midir ?Gerçekçi olmak gerekirse Alderaan gibi bir gezegeni yok etmek için çok daha fazla güç gerekecek. Dünya’yı örnek vermek gerekirse , Dünya’yı  havaya uçurmak için  bir lazerin 2.2×10^32 joule enerji üretmesi  gerekecek. Bu Güneş’in bir haftada ürettiği toplam enerjiye eşit.

2.2×10^32 joul enerjiyi  LFEX ‘de üretilen bir kaç yüz joul ile kıyasladığımızda , Death Star’ın  bilim kurgu filmlerinde kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

​Kaynak:http://www.sciencealert.com/the-world-s-most-powerful-laser-has-just-been-fired-in-japan

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar