Bakteriyel Süper Sıvılar

Kendi kendine ilerleyen bakteriler , toplu şekilde yüzdüğünde ,bir sıvının viskozitesini sıfıra kadar indirebilir.

Bakteriyel Süper Sıvılar

Physical Review Letters’da yayınlanan makaleye göre :

Kendi kendine ilerleyen bakteriler , toplu şekilde yüzdüğünde ,bir sıvının viskozitesini sıfıra kadar indirebilir.

Bakterilerin varlığı bir sıvının hidrodinamik özelliklerini değiştirebilir. Yapılan yeni bir araştırmaya göre , bakterilerin toplu şekilde yüzme hareketi bir sıvının viskozitesini sıfıra indirgeyebilir ve bir süper sıvı olan sıvı helyum gibi davranmalarına sebep olabilir. Çok aşırı derecede aktif olan bakteriler , viskoziteyi negatif bile yapabilir ve sıvıyı ileri doğru itebilir. Bu sonuçlar, bakteriler tarafından harcanan enerjinin küçük mekanik cihazları hareket ettirmede kullanılabileceğini gösterir.

Viskozite, bir akışkanın, yüzey gerilimi altında deforme olmaya karşı gösterdiği direncin ölçüsüdür. Yüzen bir organizma sıvının dinamiğini ileri doğru hareketi sonucu değiştirebilir, kısmı olarak sıvının akışını değiştirebilir. Bazı modeller, yüzen organizmaların sıvıyı ileri doğru akması için zorlayacağını, ve bunu kuyruklarından ileri doğru kendini iterek , sıvının hızının değişimine katkıda bulunacaklarını düşünüyor. Yeni deneyler bunu destekliyor , fakat en son yapılan bir araştırma bu etkinin ne kadar büyük olabileceğini gösteriyor.

Paris Üniversitesinden Hector Lopez ve is arkadaşları E.coli tipi ileri doğru yüzen bakteri tipi ile çalıştılar. Araştırmacılar bakteri –sıvı karışımını bir tüpe koydular ve öngörüldüğü gibi bakteriler viskoziteyi azalttı. Bakteriler ekstra besinle uyarıldığında, yüksek hareketlilikleri , viskoziteyi sıfıra hatta sıfırın altına indirdi. Negatif değerler , bakterilerin mikro sıvı pompası gibi küçük cihazları hareket ettirebileceğini gösterir.

Kaynak :http://physics.aps.org/synopsis-for/10.1103/PhysRevLett.115.028301

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar