Beklenmedik Keşif: Kuyruklu Yıldız Alkol ve Şeker İçeriyor

Uluslararası bir bilim insanları grubu ilk kez bir kuyruklu yıldızda alkollü içeceklerde ki alkolün aynısı olan etil alkol gözlemledi. Gözlemler ayrıca kuyruklu yıldızların, hayat için gerekli olan karmaşık organik...

Uluslararası bir bilim insanları grubu ilk kez bir kuyruklu yıldızda alkollü içeceklerde ki alkolün aynısı olan etil alkol gözlemledi. Gözlemler ayrıca kuyruklu yıldızların, hayat için gerekli olan karmaşık organik moleküllerin kaynağı olabileceğini ortaya koyuyor.
Bilim insanları Lovejoy(aşk keyfi) kuyruklu yıldızında 500 şişe şarapta var olan alkol miktarıyla ayni miktarda alkol salındığını buldu.
Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Lovejoy(aşk keyfi) kuyruklu yıldızından salınan gazda, basit şeker olarak bilinen Glikolaldehid ve etil alkolün de içinde olduğu 21 farklı organik molekül tespit edildi.
Kuyruklu yıldızlar güneş sistemimizin şekillenmesinden kalan kalıntılardır. Göreceli olarak bozulmamış halde olduklarından , güneş sistemi hakkında bize bir çok şey öğretebilirler. Çoğu güneşten çok uzakta soğuk bölgelerde dolanırlar. Fakat , nadir olarak bir yerçekimsel bozukluk onları güneşe daha yakın geçmeye zorlar. Bu sırada ısınırlar ve gaz salarlar. Bu durum bilim insanlarının onları incelemelerine izin verir.

Lovejoy(aşk keyfi) kuyruklu yıldızı 1977 de görülen Hale-Bopp kuyruklu yıldızından beri şimdiye kadar gözlemlenen en parlak ve en aktif kuyruklu yıldızdır. Bu kuyruklu yıldız 30 ocak 2015 te güneşe en yakın şekilde geçti. Bu geçiş sırasında saniyede 20 ton su salınımı yaptı.

Bunu sonuç kuyruklu yıldızların karmaşık kimya taşıdığını ortaya koyan düşünceyi destekliyor.
Daha önce, diğer organik moleküller en son 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızında keşfedildi. Avrupa uzay ajansı Philae birkaç organik molekül dahil daha önce hiç tespit edilmeyen dört tane organik molekül bulmuştu.

562a7ee650e56

Bu gözlem , kuyruklu yıldızın en verimli ve en parlak olduğu zamanda, 2015 yılının ocak ayında İspanya Institut de Radioastronomie Millimetrique in Sierra Nevada’ da 30 metre uzunluğunda bir teleskop kullanılarak yapıldı.
Kaynak:
http://phys.org/news/2015-10-unexpected-discovery-comet-alcohol-sugar.html

Kategori
AstronomiBÜLTEN

Fizik Akademisi’nin kurucularindan biri olan yazarımız, Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında yüksek lisans derecesini 2017 yılında aldı . 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılından beri Malzeme Araştırma Grubu’nda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar