Fizikçiler İlk Kez Bir Kuantum İlmeği Bağlamayı Başardılar

Uluslararası bir araştırma grubundaki bilim insanları ,gelecekte süper bilgisayarlarda kullanılabilecek bir kuantum ilmeği yapmayı ilk kez başardılar .Bu ilmekler gemi bağlamak için veya herhangi bir şeyi bağlamak için kullanılan...

Uluslararası bir araştırma grubundaki bilim insanları ,gelecekte süper bilgisayarlarda kullanılabilecek bir kuantum ilmeği yapmayı ilk kez başardılar .Bu ilmekler gemi bağlamak için veya herhangi bir şeyi bağlamak için kullanılan ilmeklerden çok farklı. Bose-Einstein Yoğunlaşması(BEC) diye bilinen ,bir süper sıvı kuantum maddesi içerisinde üretiliyorlar. Geleneksel düğümlerden çok , duman halkaları şeklindedirler.

Uzun zamandan beri fizikçiler kuantum ilmeklerinin yapılabileceğini teorik olarak düşünüyorlardı, fakat şimdiye kadar hiç kimse bunu başaramamıştı. Araştırmacılar kuantum ilmekleri yapmayı başardıktan sonra , bunların özelliklerini incelemek için araştırma yapmaya devam ediyorlar. Bu ilmeklerin kozmoloji , füzyon araştırmaları ve kuantum bilgisayarları gibi bir çok alanda kullanılması düşünülüyor.

Düğümlü solitonlar diye bilinen bu BEC ilmekleri , herhangi bir deformasyona uğramadan ileri doğru sabit bir hızda hareket eden parçacık benzeri halkalar oluştururlar. BEC süper sıvılar ilk kez oluşturulduğunda , her biri kendine has bir yönelime sahip nokta serilerinden oluşur . İlmekleri oluşturmanın püf noktası , yönelimi çok hassas manyetik alanlar yardımıyla değiştirmektir.

Bu ilmekleri oluşturmak saniyenin binde birinden daha az zaman alıyor . Araştırmacılar ilk ilmeği oluşturduktan sonra , bu konuda uzmanlaştıklarını bildirdiler. Şimdiye kadar bir kaç yüz tane ilmek oluşturmayı başardılar.

Bu olağan üstü başarının günlük hayatta kullanılabilir hale gelmesi uzun zaman sürecek ,fakat araştırmacılar bu keşfin kuantum bilgisayarların geliştirilmesinde önemli hale geleceğini düşünüyorlar.

 Araştırma Nature Fizik dergisinde yayınlandı.

 

Kaynak : ScienceAlert

Kategori
BÜLTENKatıhal Fiziği

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar