Korona Virüsünün Yayılmasını Durdurmak İçin Alınan Tedbirler Dünya Kabuğunun Daha Az Hareket Etmesine Neden Oldu

Korona Virüsü ortaya çıktığından beri, günlük hayatımıza ve dünya ekonomisine büyük bir kaos ortamı getirmiş durumda.  Bu virüsün yayılmasını durdurmak için Dünya’nın hemen her ülkesinde insanların sokağa çıkmaması önerilmekte yada zorunlu hale getirilmektedir. Bütün bu önlemler  Dünya’nın daha az titreşmesine neden oldu

Korona Virüsü ortaya çıktığından beri, günlük hayatımıza ve dünya ekonomisine büyük bir kaos ortamı getirmiş durumda.  Bu virüsün yayılmasını durdurmak için Dünya’nın hemen her ülkesinde insanların sokağa çıkmaması önerilmekte yada zorunlu hale getirilmektedir. Bütün bu önlemler  Dünya’nın daha az titreşmesine neden oldu. 

Dünya’nın sismik hareketlerini çalışan bilim insanları, insanlardan kaynaklanan sismik gürültünün büyük oranda azaldığını bildirdiler. Bu büyük ihtimalle taşıma araçlarının yada diğer insan aktivitelerinin durdurulmasından kaynaklanmaktadır. Bilim insanları bu durumun daha küçük ölçekteki depremlerin ölçülebilmesine ve volkanik aktiviteler ile diğer sismik olayların  gözlenebilmesine izin verdiğini bildirdiler. 

Bu azalmanın ölçüldüğü Belçika kraliyet gözlemevinde çalışan bilim insanı Thomas Lecocq, böyle büyük ölçekteki  bir sismik gürültü azalmasının sadece çok kısa bir süre için Noel tatili sırasında görüldüğünü bildirdi.

Depremler gibi doğal olayların Dünya kabuğunu hareket ettirdiğine benzer bir şekilde, endüstriyel makineler ve taşıma araçları da  Dünya kabuğunun hareket etmesine neden olur. İnsanlar tarafından kaynaklanan bu hareketlenmeler her ne kadar küçük olsa da, yer bilimi ile ilgilenen bilim insanlarının bu gürültü ile aynı frekanstaki doğal olayları gözlemlenmesini engellemektedir.

Brüksel’de elde edilen veriler insanlar tarafından kaynaklanan sismik gürültülerin, COVID-19 ‘un önlenmesini durdurmak için alınan kararlardan sonra  3’te 1 oranda azaldığını gösteriyor.

Eğer insanlar evlerinde kalmaya devam ederlerse, şehirlerde bulunan dedektörler  depremlerin nerede gerçekleştiğini daha iyi şekilde belirleyebilecekler.

Belçikalı bilim insanları bu durumu gözlemleyen tek grup değil, California Teknoloji Enstitüsü de sismik gürültünün büyük oranda azaldığını bildirdi. 

Ancak, tüm sismik gözlem istasyonlarının bu etkiyi gözlemlenmesi beklenmiyor.  şehirlerden uzağa kurulan gözlem istasyonları bu etkiyi hiç gözlemlemeyebilir yada çok az gözlemleyebilir. 

 

Kaynak : https://www.nature.com/articles/d41586-020-00965-x

Kategori
Bilimde Bu HaftaBÜLTENFizik

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar