Nükleer Atık Nedir?

İnsanlar Nükleer atık ismini duyduğunda, ilk akıllarına gelen şey, Nükleer reaktörlere güç veren uranyumun kullanılmış halidir. Kullanılmış yakıt aşırı derecede radyoaktiftir, fakat dünya genelindeki nükleer atığın sadece yüzde 3...

İnsanlar Nükleer atık ismini duyduğunda, ilk akıllarına gelen şey, Nükleer reaktörlere güç veren uranyumun kullanılmış halidir. Kullanılmış yakıt aşırı derecede radyoaktiftir, fakat dünya genelindeki nükleer atığın sadece yüzde 3 u yüksek derecede radyoaktiftir. Geriye kalan yüzde 97 çok daha az radyoaktiftir. Buna rağmen, bütün nükleer atıkların dikkatli şekilde muhafaza edilmesi lazım.

Atık Tipleri

3 tane temel tip nükleer atık vardır :

1)düşük seviye atıklar : Her nükleer tesiste temizlik malzemeleri(pas pas başlığı gibi) ve koruyucu elbiseler kullanılır. Bu malzemeler neredeyse radyoaktif malzemelerle hiç temas etmez. Buna rağmen bunlara nükleer atık olarak davranılır.

2)orta seviye atıklar : Bunlar su filtreleri gibi radyoaktif hale gelen reaktör parçalarıdır.

3)Yüksek seviye atıklar :Bu kullanılmış yakıttır. Yakıt bir reaktörden atıldığı zaman, çok sıcak ve hala radyoaktiftir. Radyoaktivitesi zamanla yavaş bir şekilde düşecektir.

Depolama

-çoğu düşük seviye atıkların normal çöpten hiç bir farkı yoktur , fakat gene de tedbir amaçlı olarak uzun sureli olarak depolanır.

-orta seviye atıklar radyasyonu engelleyen malzemelerden (kursun gibi)yapılmış konteynerlerde saklanır. Depolandıktan sonra bu malzemelerin radyoaktivitesi zamanla azalır.

-Yüksek seviye atıklar öncelikle su dolu bir havuzda 5 ile 10 yıl arasında soğuması için saklanır. Daha sonra beton ve çelikten yapılmış özel konteynerlerde saklanır. Radyasyon zamanla azalır , fakat yakıt hala çok radyoaktif olarak kalacaktır. Çok uzun yıllarca burada muhafaza edilmesi gerekir.

Uzun vadeli depolama

Atıkları yer yüzünde depolamak güvenlidir ,fakat devamlı gözlem ve güvenlik gerektirir. Buna alternatif bir yolda nükleer atiğin yerin altında depreme dayanıklı bir kuru kaya içerisinde saklanmasıdır.

Kaynak :https://cna.ca/news/what-is-nuclear-waste/

photo courtesy of https://cna.ca

Kategori
Parçacık FiziğiTeori

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Proton Yük Çapı Bulmacası

    “Proton yük yarıçapı bulmacası”, protonun yük yarıçapının farklı yöntemler kullanılarak ölçülen değerlerindeki tutarsızlığı ifade eder. Proton yük yarıçapı son yıllarda parçacık fiziğinde önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Proton yük...
  • Kuantum Elektrodinamiğinde Lamb Kayması

      Lamb kayması, kuantum elektrodinamiğinde (QED) hidrojen atomundaki elektronun enerji seviyelerinde kuantum dalgalanmaları nedeniyle meydana gelen bir düzeltmedir. 1947 yılında Willis Lamb ve Robert Retherford tarafından keşfedilmiştir. Bu olay,...
  • Fiziğin Evrensel Sabitlerini Keşfetmek: Parçacık Veri Grubu’ndan Gelen İçgörüler

    Fizik, evrenin davranışını yöneten temel prensipleri ortaya çıkarmayı amaçlayan bir disiplindir. Bu arayışın merkezinde, gerçekliğin temel taşlarını oluşturan sabitleri anlamak yatar. Bu sabitler, fizik yasalarının temeli olan kayalık zemin...
  • Manyetik Alan: Doğanın Gizemli Gücü

    Manyetizma, insanlık tarihinde binlerce yıldır bilinen ve kullanılan bir kavramdır. Antik çağlardan beri manyetik taşlar ve mıknatıslar insanların dikkatini çekmiş ve ilgisini uyandırmıştır. Ancak, manyetik alanın doğası ve etkileri...