Gelecekte Bir Gün : İklimleri Rüzgar türbinleriyle Değiştiriyoruz

Ülkemizde üretilen elektriğin yüzde 3.96 si rüzgâr enerjisinden elde ediliyor. Amerika’da ise bu oran yüzde 2.3 civarında. Fakat rüzgâr enerjisi çok büyük şekilde Dünyada popüler olmaya devam ediyor. Peki...

Ülkemizde üretilen elektriğin yüzde 3.96 si rüzgâr enerjisinden elde ediliyor. Amerika’da ise bu oran yüzde 2.3 civarında. Fakat rüzgâr enerjisi çok büyük şekilde Dünyada popüler olmaya devam ediyor. Peki ya bir şirket bir suru rüzgâr türbinünü bir araya koyup Dünya üzerindeki iklimi değiştirmeye kalksaydı ne olurdu?

Rüzgar türbinleri Dünya üzerinde her yere kuruluyor, ve özellikle Cin  bu konuda çok hevesli. BBC’nin haberine göre Cin 200,000 Megavat enerji üretecek kadar rüzgâr türbini kurmayı planlıyor. Daha iyi anlamak açısından Dünya Rüzgar Enerjisi Kurumuna göre 2014 te tüm dünya üzerindeki  rüzgâr türbinleri toplam 369,597 Megavat  enerji üretebiliyor.

Bu rakam tüm Dünya enerji üretimi olan 18 teravat(18,000,000 Megavat) ile kıyaslandığında çok küçük kalıyor. Başka bir deyişle insanlar tüm rüzgâr enerji üretim kapasitesinden 50 kez daha fazla enerji tüketiyor.

Bu sadece ne kadar çok enerji tükettiğimizi ortaya koymak  ve daha fazla rüzgâr enerjisi kullanabileceğimizi göstermek içindi. Simdi Basta sorduğumuz soruya dönelim , ya rüzgâr enerjisini kullanarak iklimleri değiştirmeyi deneseydik ne olurdu?

Lawrance Livermore labaratuvarindan Kate Marvel ve grubu  iklim modelleri kullanarak , sorunlar yasamaya başlamadan ne kadar rüzgâr enerjisini  atmosfer dışına atmamız  gerektiğini hesapladılar. İyi haber : baya çok . Yaklaşık 1800 teravat. Dünya enerji tüketiminin  18 teravat olduğunu hatırlarsak oldukça fazla. Öyle ise bunu gerçekleştirmek çok çok düşüktür.

Bu kadar enerjiyi elde etmek için sadece yer yüzünde sabitlenmiş rüzgâr türbinlerinden bahsetmiyoruz. Atmosfer içerisinde durabilen ve orada  rüzgâr enerjisini kullanan  türbinlerden bahsediyoruz. Şu  anda bazı şirketler bu tarz türbinler üzerinde çalışıyor.

Kaynak :http://gizmodo.com/meanwhile-in-the-future-we-have-changed-the-climate-wi-1719130408

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
ETKİNLİKLER

There are no upcoming events.

TWİTTER

Benzer Yazılar