Kara Enerji Parçacığı  Var Mıdır? 

Çevresindekilere adapte olabilen bir teorik parçacık, evrenimizin  ivmelenerek genişlemesini açıklayabilir.

Evrenimiz her gün biraz daha büyüyor. Boş uzay galaksileri birbirinden daha fazla uzaklaştırarak genişliyor.

Evrenin hızlanarak genişlediğine dair var olan astronomik kanıtlar şaşkınlık vericidir.  Fakat, evrenin genişlemesine neden olan şey nedir?

Parçacık fizikçiler doğanın en temel kanunlarını kullanarak  bu tür sorulara cevap aramaya çalışıyorlar.  Fakat , bu durum diğer problemlere benzemediğinden onları zor durumda bırakıyor.

Eğer kütle çekimini doğru anlamışsak , evrende var olan enerjinin 3’te 2 ‘sini oluşturan ve normal maddeden tamamen farklı davranan  başka bir madde var olması lazım.  Öyle ise asıl sır , bu maddenin ne olduğudur.

Bu şey kara enerji diye adlandırıldı.  Bilim insanları kara enerjinin kozmostaki itici etkisinden başka , hakkında çok az şey biliyor. Fakat, teorik fizikçiler eğer boş uzayı gerçekten iten bir şey varsa , bunun bir parçacık oluşturabilme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorlar. Şayet, kozmolojik gözlemlerle bağdaştırmak için , bir kara enerji parçacığının bir takım kafa karıştırıcı özelliklerinin olması gerekiyor. Bunlardan birincisi, bir bukalemun gibi özelliklerini çevresinde bulunan şeylere göre değiştirmesi gerekiyor.

chameleon_red

Kozmik Bukalemun

Boş uzayın derinliklerinde , bir bukalemun parçacığın neredeyse kütlesiz olması ve diğer parçacıklarla  kütle çekimini minimize etmesi gerekir. Fakat , Dünya ve uzayın benzer yoğun bölgelerinde , bu parçacığın çok daha büyük bir kütleye bürünmesi gerekir. Bu onun normal madde ile  kolayca  etkileşmesini kısıtlar ve neredeyse tüm detektörlere görünmez hale  getirir.

Eğer madde müzik olsaydı, normal madde piyano tuşlarına benzerdi. Her parçacığın kendine has bir kütlesi var, tıpkı her piyano tuşunun farklı bir nota çalması gibi. Fakat, bukalemun parçacıklar bir  trombondaki sürgüye benzerler, arka plandaki gürültünün şiddetine göre değişirler.

Değişen kütleye ek olarak, negatif basınç uygulamaları gerekir. Basınç, klasik olarak parçacıkların bulundukları kaba uyguladıkları kuvvettir. Eğer kap normal maddeden yapıldıysa , iç basınç arttıkça genişler ve basınç ortadan kalktığında eski haline geri döner.  Fakat , kap hiç bir şeyden oluşmuyorsa , yani kap uzay- zamanın kendisi ise, ter etki oluşur. Örneğin , bir balon hava ile doldurulduğunda etrafında bulunan boşlukta az bir küçülme meydana gelir. Balonda bulunan hava boşaldığında ve basınç azaldığında boşluk eski haline geri döner.

Bütün bilinen parçacıklar  basınçları arttıkça uzayın küçülmesine neden olurlar ve basınçları arttıkça uzayın eski haline dönmesine neden olurlar. Fakat, uzayı gerçekten genişletmek için bir parçacığın negatif basınç uygulaması gerekir. Bu fikir makroskobik fiziksel dünyada her ne kadar imkânsız gibi görünse de, atom altı skalada imkânsız değildir.

Bu aslında Einstein’ın fikridir. Eğer negatif basınçla bir maddeyi genel görelilik denklemlerine yerleştirirseniz , evrenin genişlediğini göreceksiniz.

Kütle değiştiren ve uzayı genişleten bir parçacık fizikte var olan hiçbir şeye benzemeyecek. Bu  parçacık var ise , fizikçiler  uzayın derinliklerinde ve güneş sistemimizde bu parçacıktan bol miktarda var olmasını ümit edecekler.

Bilim insanları bir çok deneyde normal maddenin özelliklerini gözlemleyerek ve bukalemun parçacığına benzer özelliklere sahip olup olmadığını araştırarak , bu parçacığı direk olmayan yollarla araştırıyorlar. Fakat, CERN Axion Güneş Teleskobu veya CAST deneyi bukalemun parçacıklarını güneşten ışıdıkları zaman direk olarak gözlemlemeyi umuyorlar.

Bu deneyin başında bulunan Konstantin Zioutas’a göre , Güneş en büyük parçacık kaynağı. Eğer bu parçacık var ise Güneş’te bol miktarda var üretilebilme ihtimaliyeti var.

CAST deneyi Güneş’ten ve evrenin başlangıcından yayılan,  bilinmeyen ve egzotik parçacıkları arayan özel bir teleskoptan ibarettir. Zioutas ve grubunda bulunan araştırmacılar bu yıl teleskoba özel bir büyütücü cam monte ettiler. Bu cam parçacıkları toplayıp onları yüksek hassasiyete sahip, rezonansta bulunan elektromanyetik bir  bir kovuk içerisinde bulunan bir zar üzerine düşürürler. Bu parçacıkların zardan yansırken zar üzerinde oluşturacakları çok küçük basıncı ölçmeye çalışacaklar.

Şimdiye kadar herhangi bir olağan dışı şey gözlemleyemediler. Fakat , bu kış yapacakları yenilemeyle , teleskobu çok daha hassas hale getirecekler.

Kara enerji gizemi parçacık fiziğindeki en büyük açıklanamayan problem olmaya devam ediyor ve su an bildiğimiz hiç bir şey bunu açıklamaya yetmiyor. Bunun için egzotik parçacıkları aramaya devam edeceğiz.

Kaynak : SymmetryMagazine

Kategori
BÜLTENFizikParçacık Fiziği

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Kuantum Elektrodinamiğinde Lamb Kayması

      Lamb kayması, kuantum elektrodinamiğinde (QED) hidrojen atomundaki elektronun enerji seviyelerinde kuantum dalgalanmaları nedeniyle meydana gelen bir düzeltmedir. 1947 yılında Willis Lamb ve Robert Retherford tarafından keşfedilmiştir. Bu olay,...
  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...