TERMODİNAMİK YASALARI

Ne tür bir sistemsiniz: Açık mı kapalı mı?

Bu bir felsefe sorusundan ziyade bir fizik sorusudur. Yaşayan tüm canlılar gibi siz de bir açık sistemsiniz. Yani bu ortam ile hem madde hem de enerji alışverişinde bulunuyorsunuz demek. Örneğin, yemekteki kimyasal enerjiyi alıyorsunuz ve etrafınızda hareket halinde bulunup işlerinizi görüyorsunuz, konuşuyorsunuz, yürüyorsunuz ve nefes alıyorsunuz.

Termodinamikte 3 tür sistem bulunmaktadır: açık, kapalı ve izole.

Açık sistem: Ortam ile hem enerji hem de madde alışverişi yapabilen sisteme açık sistem denir. Set üstü ocak açık sisteme bir örnektir. Çünkü ısı ve su buharı havada kaybolur.

Kapalı sistem: Diğer yandan bu sistem ortam ile sadece enerji alışverişi yapabilir, madde değil. Eğer bir önceki örneğin üzerine kapağı sıkıca kapatılmış bir çaydanlık koyarsak bu kapalı sisteme bir örnek olur.

İzole (Ayrık) sistem: Bu sistem ise ortam ile ne enerji ne de madde alışverişi yapamaz.

Termodinamik, ısı ve diğer enerji formları arasındaki ilişkilerle ilgilenen fizik dalıdır. Özellikle termal enerjinin diğer enerji türlerine nasıl dönüştüğünü ve bunun maddeleri nasıl etkilediğini açıklar

Termodinamikte 4 tane yasa yer almaktadır. Bu yasalar termodinamikte 0. , 1. , 2. ve 3. Yasalar olarak anılır. Bunun nedeni 1. Yasa oluşturulduktan sonra bilim insanları ondan da daha temel olan bir gerçeği keşfettiklerinde küçük bir oyun yaparak bu daha temel olan yasayı 1. Yasanın önüne 0. Yasa diyerek koymuşlardır. Hadi gelin bu yasaların ne olduklarını birlikte inceleyelim.

1.) Termodinamiğin 0. Yasası

Sıfırıncı yasaya göre eğer iki ayrı sistem üçüncü bir sistem ile termodinamik dengedeyse o zaman o iki sistem de birbiri ile termal dengededir.

 

2.) Termodinamiğin 1. Yasası

Termodinamiğin birinci yasası evrendeki toplam enerji miktarı ile ilgilidir. Bu yasa özellikle evrendeki toplam enerji miktarının değişmediğini vurgular. Bir başka deyişle Termodinamiğin birinci yasası bize enerji yoktan var edilemez ve var olan enerji yok edilemez demektedir. Bu enerji yalnızca ya dönüşebilir ya da başka bir objeye aktarılabilir.

3.) Termodinamiğin 2. Yasası

İlk bakışta termodinamiğin birinci yasası çok harika görünebilir. Eğer enerji asla yaratılamıyor ya da yok edilemiyorsa o zaman bu da enerjinin sadece tekrar ve tekrar geri dönüştürüldüğü anlamına geliyor değil mi?

Şeey… Hem evet hem hayır. Enerji yoktan var edilemez ya da yok edilemez ancak kullanışlı halden daha az kullanışlı hale geçebilir. Bir başka deyişle, her gerçek dünyadaki enerji aktarımında ya da dönüşümünde enerjinin bir kısmı kullanılamaz bir hale gelmektedir (iş görmeye uygun olmayan). Çoğu zaman bu kullanılamaz enerji ısı halinde olur.

Eğer ısı iş görmüyorsa o zaman tam olarak ne yapıyor? İş görmeyen ısı doğrudan evrenin dağınıklığını (düzensizliğini) arttırmaktadır.

  • Entropi ve Termodinamiğin 2. Yasası

Bir sistemdeki dağınıklık ya da düzensizlik miktarına onun Entropisi denir. Bildiğimiz üzere her enerji aktarımı sırasında enerjinin bir kısmı kullanılamaz hale (örneğin ısı) gelmektedir. Bu iş görmez ısı evrenin düzensizliğini artırır.

Her enerji aktarımı evrenin entropisini artırır ve iş yapmak için bulunan mevcut, kullanılabilir enerji miktarımızı azaltır.

4.) Termodinamiğin 3. Yasası

3. yasa entropi miktarını ölçebilmek için mutlak bir referans noktası sağlar.

“Bir sistemin sıcaklığı mutlak sıfıra (-273.15 °C, yani 0 Kelvin ) yaklaştıkça sistemdeki entropi miktarı da minimuma yaklaşır. ”

Genellikle 0K’de entropi değeri de 0 olur. Ancak bazı durumlarda yine de sistemde küçük bir miktar artık entropi olabilir.

KAYNAK:

https://www.khanacademy.org/science/ap-biology/cellular-energetics/cellular-energy/a/the-laws-of-thermodynamics

https://www.livescience.com/50776-thermodynamics.html

http://physicsforidiots.com/physics/thermodynamics/

Kategori
BÜLTENFizikKimyaTeori

20 yaşındayım ve Mütercim Tercümanlık öğrencisiyim. Bilime ve teknolojiye fazlasıyla meraklıyım. Editörlük ve çevirmenlik yapıyorum.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...