SLAC, Astronomi İçin İnşa Edilen En Büyük Dijital Kamerayı Tamamladı

Şili’deki bir teleskopun üstüne yerleştirildiğinde, 3.200 megapiksellik LSST Kamera araştırmacıların karanlık madde, karanlık enerji ve evrenimizin diğer gizemlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak. Enerji Bakanlığı’nın SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’ndaki...

Şili’deki bir teleskopun üstüne yerleştirildiğinde, 3.200 megapiksellik LSST Kamera araştırmacıların karanlık madde, karanlık enerji ve evrenimizin diğer gizemlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.

Enerji Bakanlığı’nın SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’ndaki bilim insanları ve mühendisler ile iş birlikçileri, 20 yıllık çalışmanın ardından Miras Uzay ve Zaman Araştırması (LSST) Kamera’nın tamamlanmasını kutluyor.

DOE ve Ulusal Bilim Vakfı tarafından finanse edilen Vera C. Rubin Gözlemevi’nin kalbi olarak, 3.200 megapiksel kamera araştırmacıların evrenimizi eşi benzeri görülmemiş bir ayrıntıyla gözlemlemesine yardımcı olacak. On yıl boyunca, araştırmacılar evrenimiz hakkında yeni içgörüler için maden yapacakları güney gece gökyüzünde muazzam miktarda veri üretecek. Bu veriler, evrenin genişlemesini hızlandıran karanlık enerjiyi anlama çabasına ve evrende maddenin yaklaşık %85’ini oluşturan gizemli madde olan karanlık maddenin arayışına yardımcı olacak. Araştırmacılar ayrıca Rubin verilerini kullanarak değişen gece gökyüzünü, Samanyolu galaksisini ve kendi güneş sistemimizi daha iyi anlamak için planları var.

SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nda inşa edilen LSST Kamera, astronomi için inşa edilen en büyük dijital kameradır. Kamera, Vera C. Rubin Gözlemevi’nin 10 yıl sürecek Miras Uzay ve Zaman Araştırması (LSST) projesinin kalbinde yer alacak ve her 3 günde bir güney gökyüzünün tamamını yakalayacak. Kameradan gelen veriler, kozmolojide karanlık enerji ve karanlık madde gibi en önemli sorulara cevap aramaya yardımcı olacak, aynı zamanda güneş sistemimizin ve değişen gece gökyüzünün araştırılmasını ilerletecek.

Rubin Gözlemevi İnşaatı Direktörü ve Washington Üniversitesi profesörü Željko Ivezić, “SLAC’ta eşsiz LSST Kamera’nın tamamlanması ve Şili’deki Rubin Gözlemevi sistemlerinin geri kalanıyla yakın zamanda entegrasyonu ile birlikte, yakında tüm zamanların en büyük filmi ve gece gökyüzünün en bilgilendirici haritasını üretmeye başlayacağız”, dedi.

Dünyanın en büyük dijital kamerasının astronomi için inşa edilmesini sağlamak için SLAC ekibi ve ortakları, bir dizi yeni teknoloji geliştirdi. Kamera yaklaşık olarak küçük bir araba büyüklüğünde ve 3.000 kilogram (3 metrik ton) ağırlığındadır ve ön lensi aşan beş fit genişliğindedir – bu amaca yönelik yapılan en büyük lens. Kameranın devasa odak düzlemini barındıran vakum odasını sızdırmaz hale getirmek ve optik berraklığını korumak için özel olarak tasarlanmış başka bir üç ayak genişliğinde lens gerekli oldu. Bu odak düzlemi, 201 adet özel tasarlanmış CCD sensörden oluşur ve insan saçının kalınlığı kadar düz olduğu kadar düz. Pikseller kendileri yalnızca 10 mikron genişliğindedir.

SLAC profesörü ve Rubin Gözlemevi Yardımcı Direktörü ve Kamera Programı Lideri Aaron Roodman, “yine de, kameranın en önemli özelliği çözünürlüğüdür, bu kadar yüksek ki sadece bir tanesini tam boyutta göstermek için yüzlerce ultra yüksek çözünürlüklü TV gerekecektir”, dedi. “Görüntüleri o kadar ayrıntılıdır ki, 15 mil uzaktan bir golf topunu çözebilirken, tam Ay genişliğinden yedi kat daha geniş bir gökyüzü parçasını kaplar. Bu milyarlarca yıldız ve galaksi içeren görüntüler, evrenin sırlarını çözmeye yardımcı olacak. Temel fizik anlayışımızı genişletmek her zamankinden daha önemlidir”, dedi.

DOE’nin Kozmik Sınır Programı için program yöneticisi Kathy Turner, “ve bu sırlar gün geçtikçe daha da önemli hale geliyor”, dedi. Turner, “Temel fizik anlayışımızı genişletmek her zamankinden daha önemlidir,” dedi. “LSST Kamera’nın merkezindeyken, Rubin Gözlemevi, kozmosun daha önce hiç olmadığı kadar derinlemesine bakacak ve bugünün fizikteki en zor ve önemli sorularından bazılarını yanıtlayacak.”

Şimdi LSST Kamera tamamlandı ve SLAC’ta detaylı olarak test edildikten sonra Şili’ye paketlenecek ve And Dağları’ndaki 8.900 fit yüksekliğindeki Cerro Pachón’a taşınacak ve bu yılın ilerleyen zamanlarında Simonyi Araştırma Teleskobu’nun üstüne kaldırılacaktır.

Margaux Lopez,  “Şili’deki Vera Rubin Gözlemevi’ni astronomi ve kozmoloji için inşa edilen en büyük dijital kamera için hazırlayan mühendislerden bir ekibin bir parçasıdır. Kurulduğunda, kameranın temel amacı, gece gökyüzündeki birçok nesnenin pozisyonlarını belirlemek ve parlaklıklarını ölçmektir. Bu katalogdan, araştırmacılar çok sayıda bilgi çıkarabilir. Belki de en önemlisi, LSST Kamera, büyük galaksilerin arka plandan gelen ışığın yolunu hafifçe bükmesinin belirtilerini arayacak. Zayıf lensleme, evrenin kütlesinin dağılımı ve zaman içinde nasıl değiştiği hakkında bir şeyler ortaya koyar, bu da kozmologların karanlık enerjinin evrenin genişlemesini nasıl sürdürdüğünü anlamasına yardımcı olur”.

SLAC’ın kıdemli personel mühendisi ve LSST kamera proje yöneticisi Martin Nordby, gözlemevi, “bu ölçekte zayıf lenslemeyi incelemek için inşa edilen ilk gözlemevidir ve proje bilim insanlarını ve mühendisleri, yeni CCD sensör türleri ve şimdiye kadar yapılmış en büyük lenslerden bazılarını geliştirmeye ve tüm bu bileşenlerin birlikte iyi çalışmasını sağlamaya yöneltti”, dedi.

Bilim insanları ayrıca galaksilerin dağılımındaki desenleri ve bunların zaman içinde nasıl değiştiğini, karanlık maddenin kümelerini tanımlamak ve süpernovaya yer açmak istiyorlar, bunların hepsi hem karanlık maddeyi hem de karanlık enerjiyi daha iyi anlamaya yardımcı olabilir.

Kameranın yardımcı proje yöneticisi ve kamera entegrasyon yöneticisi Travis Lange, “kamera, SLAC’ta inşa eden ve projeyi yöneten SLAC ekibi için de tatmin edici bir meydan okuma olmuştur”, dedi . “Ne inşa ettiğimizle çok gurur duyuyorum”, dedi. “Bu, beni inanılmaz deneyimlerle tanıştıran benzersiz bir projeydi – Dışişleri Bakanı ve Temsilciler Meclisi Başkanı’nın kamera temiz oda önünde basın toplantısı düzenleyeceğini kim hayal edebilirdi? Bu zor bir iş olacak.”

 

Kaynak:SLAC

Kategori
BÜLTEN

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...