1902 Nobel Fizik Ödülü

  1902 yılı Nobel Fizik Ödülü, “manyetizmanın radyasyon olgusu üzerindeki etkileri hakkında gösterdikleri başarılı çalışmalarından dolayı” Hendrik Antoon Lorentz’e   ve Pieter Zeeman’a verildi.     Işık ve elektrik...

 

1902 yılı Nobel Fizik Ödülü, “manyetizmanın radyasyon olgusu üzerindeki etkileri hakkında gösterdikleri başarılı çalışmalarından dolayı” Hendrik Antoon Lorentz’e   ve Pieter Zeeman’a verildi.

 

 

Işık ve elektrik olguları, dönemin bilim camiasında en çok tartışılan konularından biriydi. Modern elektrik biliminin kurucusu Faraday, bu iki olgu arasındaki bağlantıdan şüphe etti ve çalışmalarının büyük bölümünü bu soruna ayırdı.

Maxwell ise Faraday’ın fikirlerini dikkate alarak bunları eksiksiz bir matematik teorisine geliştirdi. Bu teoriye göre, elektro-dinamik etkiler, uzayda sonlu bir hızda iletilir ve iletken olmayanlarda bile yer değiştirme akımları diye adlandırılan elektrik akımlarına neden olur. Dolayısıyla periyodik olarak değişen her elektrik akımı, bir elektrik dalga hareketi meydana getirir ve ışık, son derece kısa bir süreyle böyle bir dalga hareketinden oluşur.

Maxwell’in ışığın elektromanyetik teorisi olarak adlandırılan fikri, ilk önce nispeten az ilgi uyandırdı. Ancak 20 yıl sonra bu fikir, büyük önem arz eden bilimsel bir keşfe yol açtı.

 

Alman fizikçi Heinrich Hertz daha sonra, elektriksel olarak yüklü bir gövde boşaltıldığında belirli koşullar altında üretilen elektrik titreşimlerinin, dalga hareketi formunda çevreleyen alan boyunca iletildiğini ve dalga hareketinin ışık hızında yayıldığını ve ışığın özelliklerine de sahip olduğunu gösterdi.

Bu, elektromanyetik ışık teorisi için sağlam bir deneysel temel oluşturdu.

Ancak bazı açılardan Maxwell’in ışık teorisi yetersizdi, çünkü ardında açıklanamayan bireysel olgular bırakmıştı.

Elektromanyetik ışık teorisinin daha da geliştirilmesi gereken destek Lorentz’ten geldi.

Maxwell’in teorisi, atom doğasının varsayımlarından bağımsız olsa da; Lorentz, maddede elektron olarak adlandırılan son derece küçük parçacıkların, belirli spesifik yüklerin taşıyıcıları olduğu hipotezinden başlar. Bu elektronlar, iletkenlerde serbestçe hareket ederler ve bu nedenle iletken olmayan hallerde elektrik direnci ile hareketleri görünürken, elektrik akımı üretirler.

Bu basit hipotezden yola çıkarak Lorentz, daha eski teorilerin açıkladığı her şeyi açıklamakla kalmayıp, aynı zamanda en büyük eksikliklerinin üstesinden gelmeyi başardı.

Elektromanyetik teorinin teorik gelişiminin yanı sıra, deneysel çalışmalar da kesintisiz olarak devam etti ve elektriksel dalga hareketi ile ışık arasındaki analoji her ayrıntıda gösterilmeye çalışıldı. Bununla birlikte bu olgular arasında tam bir benzerlik göstermek yeterli değildi. Bilim insanları için çok daha fazlası gerekliydi ve bu amaçla manyetik kuvvetlerin, hem ışık hem de elektrik akımı üzerinde aynı şekilde hareket ettiklerini göstermeye çalıştılar.

Faraday kanıtlamaya çalışıyordu ve yaptığı deneyler, manyetik kuvvetlerin etkisi ile ışığın polarizasyon düzleminin rotasyonunun keşfedilmesini sağladı.

Ancak manyetizmanın ışık kaynağından gelen radyasyon üzerindeki etkisini göstermeye çalışması-Faraday’ın meşgul olduğu son deney- başarısız oldu.

Elektromanyetik ışık teorisi tarafından yönlendirilen Zeeman, Faraday’ın son deneyini ele aldı ve pek çok başarısız denemeden sonra, bir ışık kaynağından gelen radyasyonun, manyetik kuvvetlerin etkisi altında doğasını değiştirdiğini, öyle ki, içerdiği farklı spektral çizgilerin birkaç bileşenine çözüldüğünü gösterdi.

Professor Lorentz, elektron teorisinin yardımı ile Profesör Zeeman tarafından keşfedilen olguları tatmin edici bir şekilde açıklayabildi.

Aslında manyetizmanın etkisi altında bölünen spektral çizgilerin polarize ışığı içerdiğini, diğer bir deyişle ışık titreşimlerinin manyetik kuvvetin etkisi altında belirli bir şekilde yönlendirildiğini ve bu kuvvetle ilişkili olarak ışık demetinin yönüne göre değiştiğini gösterdi.

Fizikçiler için bu keşif -Zeeman Etkisi-  gösterilmesi gereken en önemli deneysel ilerlemelerden birini temsil eder.

Çünkü ışığın, elektrik yüklü parçacıkların titreşmesiyle aynı yasalara uygun olarak manyetizma tarafından etkilendiğinin gösterilmesi ile sadece elektromanyetik ışık teorisine güçlü destek verilmekle kalınmaz, aynı zamanda Zeeman’ın keşif sonuçları sayesinde, spektrumun yapısı ve maddenin moleküler yapısı hakkındaki bilgimize katkıları da vaat eder.

 

 

 

Referans:

Nobel Prize in Physics 1902 – Presentation Speech. (2017). Nobelprize.org. Retrieved from https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1902/press.html

Ana Görsel Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2012/10/121031151609.htm

Resimler İçin Kaynakça

Kategori
BÜLTENNobel Fizik ÖdülüNobel Ödülleri

Altındağ Gazi Anadolu Lisesi’nden 2014 yılında okul birinciliğiyle mezun olan Pelin, Şu anda Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi ve gelecekte kariyerini fizik alanında devam ettirmeyi planlıyor.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Proton Yük Çapı Bulmacası

    “Proton yük yarıçapı bulmacası”, protonun yük yarıçapının farklı yöntemler kullanılarak ölçülen değerlerindeki tutarsızlığı ifade eder. Proton yük yarıçapı son yıllarda parçacık fiziğinde önemli bir tartışma konusu haline gelmiştir. Proton yük...
  • Kuantum Elektrodinamiğinde Lamb Kayması

      Lamb kayması, kuantum elektrodinamiğinde (QED) hidrojen atomundaki elektronun enerji seviyelerinde kuantum dalgalanmaları nedeniyle meydana gelen bir düzeltmedir. 1947 yılında Willis Lamb ve Robert Retherford tarafından keşfedilmiştir. Bu olay,...
  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...