Spinel Grup ve Spinel Yapı nedir?

Spinel Grup Spineller, oksit anyonları sıkı paketlenmiş kübik örgüde dizilmiş olan ve örgüde oktahedral(sekiz yüzlü) ve tetrahedral(dört yüzlü) yerlerin hepsinin ve ya bir kısmının A ve B katyonları doldurulmasından...

Spinel Grup

Spineller, oksit anyonları sıkı paketlenmiş kübik örgüde dizilmiş olan ve örgüde oktahedral(sekiz yüzlü) ve tetrahedral(dört yüzlü) yerlerin hepsinin ve ya bir kısmının A ve B katyonları doldurulmasından oluşan, kübik kristal sisteminde kristalize olan ve genel formülüA2+B3+2O2− olan mineraller sınıfından herhangi biridir. Prototipik spinel yapıda A ve B’ nin yükleri sırasıyla +2 ve +3 olmasına rağmen magnezyum, çinko, demir, manganez, alüminyum, krom, titanyum ve silikon dahil iki değerli, üç değerli ve ya dört değerli katyonlarla birleşen diğer kombinasyonlar da olabilir. Anyon normalde oksijendir; diğer kalkogenitler(bakır içerenler) anyon alt örgüsünde oluştuğunda, yapı thiospinel olarak adlandırılır.
Ayrıca A ve B, Spinel grubun en bol üyesi olan Fe3O4 ( Fe2+Fe3+2O2−gibi) manyetit’ inde olduğu gibi farklı değerlik’ li aynı metal olabilir. Spineller B kayyonu ile sıra halinde gruplandırılır.

Spinel grup içeren üyeler:

1- Alüminyum spineller:
Spinel: MgAl2O4
Chrysoberyl: BeAl2O4
Gahnite: ZnAl2O4
Hercynite: FeAl2O4
Galaxite: MnAl2O4
Pleonaste: (Mg, Fe)Al2O4
2- Demir spineller:
Cuprospinel: CuFe2O4
Franklinite: (Fe,Mn,Zn)(Fe,Mn)2O4
Jacobsite: MnFe2O4
Magnesioferrite: MgFe2O4
Magnetite: Fe3O4
Trevorite: NiFe2O4
Ulvöspinel: TiFe2O4
Zinc ferrite: (Zn, Fe) Fe2O4
3- Krom spineller:
Chromite: FeCr2O4
Magnesiochromite: MgCr2O4
Zincochromite: ZnCr2O4
4- Spinel yapısı ile diğerleri:
Coulsonite: FeV2O4
Magnesiocoulsonite: MgV2O4

Ringwoodite: (Mg,Fe)2SiO4, Meteorlardaki nadir bir mineral ve Dünya’ nın yaklaşık 520 ile 660 km derinliğinde bol bulununa çok kristalli olivin(magnezyum ve demirin silikatı)
Bazı durumlarda mineraller gibi meydana gelen ve ya laboratuvarda sentezlenebilen thiospineller ve selenospineller gibi spinel yapıya sahip çok bileşik vardır.

Katı çözeltide olduğu gibi büyük ölçüde değişen demirli ve magnezyum tabanlı üyeler ile çeşitli spinel grup üyelerinin heterojenliği benzer boyutlu katyonları gerektirir. Ancak, ferrik ve alüminyum tabanlı spineller büyük boyut farklılığından dolayı neredeyse tamamen homeojendir.

Spinel Yapı

Normal spinel yapılar genellikle birim formülü iki oktahedral ve bir tetrahedral ile oksitler olan sıkı paketlenmiş kübik yapılardır. Tetrahedral boşluklar oktahedral boşluklardan daha küçüktür. A2+ iyonları tetrahedral oyukların 1/8 işgal ederken,B3+ iyonları oktahedral oyukların yarısını işgal eder. Spinel MgAl2O4 minerali normal bir spinel yapıya sahiptir.

Ters spinel yapılar, B katyonlarının yarısı tetrahedral yerleri işgal ederken oktahedral yerleri işgal eden B katyonlarının diğer yarısı ve A katyonları farklı bir katyon dağılımına sahiptir. Eğer Fe2+ (A2+) iyonları d6 yüksek spininde ve Fe3+ (B3+) iyonları d5 yüksek spininde ise Fe3O4’ ü ters spinele örnek verebiliriz.

Bununla birlikte, oktahedral ve tetrahedral yerleri simgelemek için sırasıyla açık parantez () ve kapalı parantezler [] kullanılır ve (A1-xBx)[Ax/2B1-x/2]2O4 olarak tanımlanabilen katyon dağılımına sahip orta dereceli durumlar vardır. Tamamen rastlantısal katyon dağılımı için 2/3’ e eşit ve 1(ters) ve 0(normal) arasında benimsenen değerler ters derece olarak adlandırılır.

Spinel bir yapıda belirli bir katyon dağılımının kabulünü açıklayabilmek için mevcut metallerin geçişinin krsital alan kararlılık enerjilerini (CFSE) hesaplanmalıdır. Bazı iyonlar, d-elektron sayısına bağlı oktahedral yer için ayrı bir tercih olabilir. A2+ iyonları oktahedral yer için güçlü bir tercihe sahipse, oktahedral yerlerden tetrahedral yerlere B3+ iyonlarının yarısı yer değiştirecektir. Aynı şekilde, B3+ iyonları oktahedral yer kararlı enerjileri sıfır ya da düşükse, A2+ iyonları oktahedral yerlerden ayrılıp tetrahedral yerleri işgal edecektir.

Burdett ve iş arkadaşları, iki tip atomun s ve p atomik yörüngelerinin yer tercihlerini belirlemek için göreceli boyutlarını kullanarak spinel ters dönme probleminin çözümüne alternatif bir yaklaşım önerdi. Bunun nedeni, katılardaki baskın dengeli etkileşimin d elektronları ile ligandların(merkezi atoma bağlı moleküller ve ya iyonlar) etkileşimi tarafından kristal alan kararlı enerjisinin üretilememesidir, ancak σ-tipi oksit anyonları ve metal katyonları arasında etkileşir. Bu mantık, tetrahedral yerler için Zn2+ ve ya oktahedral yerler için Al3+ katyonlarının işaretli tercihleri gibi kristal alan teorisinin açıklayamadığını spinel yapılardaki anormallikler açıklayabilir ki kristal alan teorisi asla bir yer tercihi öngörmez. Sadece bu boyuta dayalı yaklaşımların bir yapıyı diğerine göre tercih etmediği durumlarda kristal alan etkileri herhangi bir farklılık oluştururmu: aslında, onlar bazen göreceli tercihleri etkileyen ancak sıklıkla etkilemeyen sadece küçük pertürbasyonlardır.

Kaynak:
https://en.wikipedia.org/wiki/Spinel_group

Kategori
Katıhal FiziğiTeori

Fizik Akademisi’nin kurucularindan biri olan yazarımız, Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında yüksek lisans derecesini 2017 yılında aldı . 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılından beri Malzeme Araştırma Grubu’nda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Fiziğin Evrensel Sabitlerini Keşfetmek: Parçacık Veri Grubu’ndan Gelen İçgörüler

    Fizik, evrenin davranışını yöneten temel prensipleri ortaya çıkarmayı amaçlayan bir disiplindir. Bu arayışın merkezinde, gerçekliğin temel taşlarını oluşturan sabitleri anlamak yatar. Bu sabitler, fizik yasalarının temeli olan kayalık zemin...
  • Manyetik Alan: Doğanın Gizemli Gücü

    Manyetizma, insanlık tarihinde binlerce yıldır bilinen ve kullanılan bir kavramdır. Antik çağlardan beri manyetik taşlar ve mıknatıslar insanların dikkatini çekmiş ve ilgisini uyandırmıştır. Ancak, manyetik alanın doğası ve etkileri...
  • Leptonlar

    Leptonlar ve nötrinolar, fizik dünyasının temel parçacıkları arasında önemli bir konumda bulunur. Standart Model içindeki temel parçacık teorisinde leptonlar, evrenin en küçük ölçeklerindeki yapıları anlamamıza yardımcı olan kritik bileşenlerdir....
  • Aktif karbon nedir ve nerelerde kullanılır?

    Aktif karbon veya amorf karbon karbon elementinin bir allotropudur. Geniş gözenek hacmi ve yüksek yüzey alanı gibi karmaşık yapıya sahip olmasının yanısıra biçimsiz yüzey şekline ve yüksek oranda karbon...