Kara Delik Nedir ?

Bir kara delik uzayda yer alan , yerçekiminin çok güçlü olduğu ve bundan dolayı ışığın bile dışarı kaçamadığı bir yerdir. Madde çok az bir bölgeye sıkıştırılmış olduğundan , yerçekimi...

blackhole_2

Bir kara delik uzayda yer alan , yerçekiminin çok güçlü olduğu ve bundan dolayı ışığın bile dışarı kaçamadığı bir yerdir. Madde çok az bir bölgeye sıkıştırılmış olduğundan , yerçekimi çok güçlüdür. Bu durum bir yıldız öldüğünde meydana gelebilir.

Işık dışarı kaçamadığından , insanlar kara delikleri göremezler. Bu yüzden görünmezdirler. Ancak, özel tasarlanmış uzay teleskopları kara delikleri bulabilir. Bu özel teleskoplar , kara deliklere yakın yıldızların, diğer yıldızlardan farklı davrandıklarını görebilir.

 Kara Delikler Ne Kadar Büyüktürler?

Kara delikler küçük yada büyük olabilir. Bilim insanları en küçük kara deliklerin bir atom kadar küçük olabileceklerini düşünüyor. Bu kara delikler çok küçük olmalarına rağmen , kocaman bir dağin kütlesine yakın kütleye sahiptirler, Kütle , bir nesne içerisindeki madde miktarıdır.

Bilinen başka bir kara delik çeşidi ise yıldız kara delikleridir. Bunlar Güneş’ten 20 kat kadar daha büyük kütlelere sahip olabilir. Dünya’nın içerisinde bulunduğu galaksi Samanyolunda çok büyük sayıda bu tür kara delik olabilir.

Sagittarius A kara deliği

Sagittarius A kara deliği

Bilinen en büyük karadelikler , süper kütleli karadelikler olarak bilinir. Bunların kütleleri, Güneş’in   kütlesinin 1 milyon katından daha fazla olabilir. Bilim insanları her büyük galaksinin merkezinde bir tane süper kütleli kara delik olduğunu ispatladılar. Samanyolu galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara delik Saggittarius A olarak bilinir. Bunun kütlesi Güneş’in kütlesinin 4 milyon katına eşittir ve içerisine bir kaç milyon Dünya’nın sığabileceği bir hacme sahiptir .

 Kara Delikler Nasıl Oluşur?

Bilim insanları en küçük kara deliğin evren ilk oluştuğunda meydana geldiğini düşünüyor.

Yıldız kara delikleri , dev bir yıldız kendi içerisine doğru çöktüğünde oluşur ve oluştuğunda bir süpernova meydana gelir. Bir süpernova, parçaları uzaya yayılan bir yıldız patlamasıdır.

Bilim insanları , süper kütleli kara deliklerin içerisinde bulundukları galaksilerle aynı zamanda oluştuğunu düşünüyorlar.

Eğer Kara Delikler “Kara “ ise, Bilim İnsanları Bunları Nasıl Tespit Edebiliyor?

Kara delikler, ışığın bile kaçmasına izin vermediği için görünmezler .Fakat , bilim insanları kara deliklerin yakınlarında bulunan gaz ve yıldızların bundan nasıl etkilendiğini tespit edebilir. Bilim insanları yıldızları ,etrafta dolandığını mı yoksa bir kara delik etrafında dolandığını mı tespit etmek için araştırabilir.

Bir kara delik ve bir yıldız birbirlerine çok yakın iseler , yüksek enerjili ışınlar oluşur. Bu tür ışınlar insan gözüyle görünmezler . Bilim insanları uydu ve teleskoplar yardımıyla bu ışınları tespit ederler.

edu_chandra_informal

Bir Kara Delik Dünya’yı Yok Edebilir mi?

Kara delikler uzayda dolaşarak , yıldızları, gezegenleri ve uyduları yutmazlar. Dünya bir kara deliğin içerisine düşmeyecek , çünkü Güneş sitemine bu kadar yakın bir kara delik mevcut değil.

Güneş’in yerinde Güneş kadar büyük bir kara delik olsaydı , Dünya hala bunun içeresine düşmeyecekti. Çünkü kara deliğin kütle çekimi Güneş’in kütle çekimi ile aynı olacaktı . Dünya ve diğer gezegenler kara deliğin etrafında ,tıpkı Güneş etrafında döndükleri gibi dönmeye devam edeceklerdi.

Güneş hiç bir zaman bir kara deliğe dönüşmeyecek . Çünkü , Güneş kara delik oluşturabilecek kadar büyük bir yıldız değildir.

Kaynak :NASA

 

Kategori
AstronomiFizikTeori

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
Bir Tane Yorum Var
  • Lütfi Melen
    6 Temmuz 2018 at 10:17 am

    Çok iyi bilinmeyen bir konuyu, bu kadar anlaşılabilir ve güzel kaleme aldığınız için teşekkür ediyorum. Lütfi Melen Mali Müşavir Düzce.

  • Cevap Yaz

    ETKİNLİKLER
    May
    11
    Cts
    2024
    all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
    Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
    May 11 – May 12 all-day
    Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
    Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
    May
    30
    Per
    2024
    all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
    1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
    May 30 – May 31 all-day
    1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
    ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
    Haz
    5
    Çar
    2024
    all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
    Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
    Haz 5 – Haz 6 all-day
    Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
      Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
    Eyl
    29
    Paz
    2024
    all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
    3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
    Eyl 29 – Eki 5 all-day
    3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
    3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
    TWİTTER

    Benzer Yazılar