Gama Işınları Hakkındaki İnanılmaz Gerçekler

Gama ışınları en çok enerjiye sahip ışık türüdür. Metal  veya beton bariyerlerde  delik açabilecek kadar güçlüdür. Yıldız patlamasından , elektronların yok olmasından ve radyoaktif atomların ışımasından elde edilen gama...

Gama ışınları en çok enerjiye sahip ışık türüdür. Metal  veya beton bariyerlerde  delik açabilecek kadar güçlüdür. Yıldız patlamasından , elektronların yok olmasından ve radyoaktif atomların ışımasından elde edilen gama ışınları  X-Işınlarından daha çok enerjiye sahiptir.

Aşağıda gama ışınları hakkındaki 7 inanılmaz gerçeği sizlerle paylaşıyoruz.

GammaRays_Image2

Gama Işınları İsmini Ernest Rutherford İlk Kez Kullandı

Fransız fizikçi Paul Villard , gama ışınlarını ilk kez 1900 yılında radyum elementi üzerinde tespit etti. Bilim insanları , atom çekirdeğinin nasıl şekil değiştirdiğini araştırırken , kurşundan yapılmış bir duvara nüfuz etme derecelerine göre,  üç farklı radyasyon  tespit ettiler. Ernest Rutherford , Yunan alfabesindeki ilk üç harfi kullanarak  bu radyasyonları isimlendirdi. Alfa ışınları kurşun duvardan direk olarak geri döndü , beta ışınları duvarın biraz içerisine nüfuz etti ve gama ışınları en çok mesafe kat etti. Bugün alfa ışınları helyum çekirdeği olarak biliniyor( iki proton ve iki nötron ), beta ışınları ya elektronlardır ya da pozitron, gama ışınları ise bir ışık türüdür.

GammaRays_Image1

Doktorlar Gama Işınları Bıçağı kullanarak Beyin Ameliyatı Gerçekleştiriyor

Gama ışınları zararlı olduğu kadar yararlı da olabilir. Doktorlar, beyin kanseri ve diğer bazı hastalıkların tedavisinde gama ışınları bıçağını bazen kullanabiliyorlar. Bunu yaparken gama ışınları yok edilmesi gereken hücrelere odaklanır. Kullanılan ışın demeti göreceli olarak küçük olduğundan , sağlıklı hücrelere çok az zarar verir. Fakat, odaklandıkları bölgelerde  radyasyon kanser hücrelerini yok edecek kadar güçlüdür. Beyin çok hassas olduğundan , normal cerrah bıçağıyla yapılması çok zor ameliyatlar için  gama ışınları bıçağı  göreceli olarak daha güvenlidir.

GammaRays_Image3

Nükleer Reaksiyonlarda Büyük Miktarda Gama Işınları Ortaya Çıkar

Kararsız bir uranyum çekirdeği fisyon sırasında bölündüğünde ,  büyük miktarda gama ışınları ortaya çıkar. Fisyon hem nükleer santrallerde hem de nükleer silahlarda kullanılır. Amerika 1960’li yıllarda , nükleer testleri  test etmek için uzaya fırlatılan uydularda,  gama ışınları detektörleri kullanmaya başladılar. Elde ettikleri verilerde beklenende çok daha fazla gama ışınları tespit ettiler. Astronomlar daha sonra bu ışınların  Rusya’dan değil , uzayın derinliklerinden geldiğinin farkına vardılar ve bunlara  GRB (gama ışınları patlaması) adını verdiler . Bugün , GRB ‘lerin iki şekilde oluştuğunu biliyoruz : Çok büyük kütleli yıldızların patlaması sonucu ve çok yoğun bir  nötron yıldızı ile başka bir nötron yıldızının veya bir kara deliğin çarpışması sonucu.

GammaRays_Image4

Gama Işınları Higgs Bozonunun Keşfinde Önemli Bir Rol Oynadı

Standart Model’deki  parçacıkların  çoğu kararsızdır ,neredeyse  oluşur oluşmaz başka parçacıklara ışırlar. Örneğin , Higgs bozonu gama ışınları da dahil bir çok farklı parçacığa ışıyabilir. Teorik olarak Higgs bozonunun gama ışınlarına ışıması %0.2  olasılığa sahip olmasına rağmen , tanınması diğerlerine göre daha basittir ve bilim insanları Higgs bozonunu keşfederken gama ışınlarından faydalandılar.

GammaRays_Image5

Astronomlar Gama Işınlarını Araştırmak İçin Uzayda Teleskoplar İnşa Ettiler

Dünya’ya doğru hareket eden gama ışınları atmosferdeki atomlarla etkileşir ve neredeyse hiç biri Dünya yüzeyine ulaşamaz. Bu sağlığımız açısından iyi olmasına rağmen, gama ışınları  hakkında araştırma yapmak isteyen bilim insanları için o kadar iyi değildir. Gama ışınlarını  atmosfere ulaşmadan incelemek isteyen astronomlar, uzaya teleskoplar inşa etmek zorunda kaldılar . Ancak, gama ışınları çok güçlü olduğundan, normal ayna ve mercekler kullanılarak tespit edilemezler. Bunun yerine, Fermi Gama Teleskobu gibi gözlem evlerinde , gama ışınlarının detektörlerle çarpışması  sonucu ortaya çıkan elektron- pozitron  sinyali ölçülür.

GammaRays_Image6

Bazı Gama Işınları Şimşek  Fırtınalarında Oluşur

1990’lı yıllarda , uzayda bulunan gözlem evleri Dünya’dan gelen gama ışınları tespit ettiler. Daha sonra, bunların  şimşek bulutlarından  geldiği ortaya çıktı. Bulutlar içerisinde statik elektrik oluştuğunda,  ortaya çıkan sonuç şimşektir. Statik elektrik aynı zamanda dev bir parçacık hızlandırıcı gibi davranır; elektron pozitron çiftleri oluşturur ve daha sonra bunlar gama ışınları oluşturarak yok olurlar. Bu gama ışınları, yeryüzünden çok yukarda oluşur ve sadece uçaklar buna maruz kalabilir. Uçakların fırtınalardan uzak durmasının bir nedeni de budur.

GammaRays_Image7

Gama Işınları Dünya’ya Hayat Verir (Dolaylı Yoldan)

Hidrojen çekirdekleri füzyon reaksiyonu ile Güneş’in çekirdeğinde birleşirler. Bu reaksiyondaki ürünlerden birisi de gama ışınlarıdır. Gama ışınlarının enerjisi Güneş’in çekirdeğini sıcak tutar. Bu gama ışınlarından bazıları Güneş’in dış yüzeyine  ulaşabilir ve  burada elektronlar ve protonlar ile çarpışarak enerji kaybeder.  Enerji kaybederken  ultraviyole, kızılötesi ve görünür ışığa dönüşürler.  Kızılötesi ışık Dünya’yı sıcak tutar ve görünür ışık Dünya’daki bitkilerin hayatını devam etmesini sağlar.

Kaynak : SymmetryMagazine

Resimler : Sandbox Studio, Chicago with Lexi Fodor

Kategori
BÜLTENFizikKuantum FiziğiParçacık Fiziği

Dr. Atac lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde aldı. Doktora derecesini 2017 yılında Temple Üniversitesinde, Coulomb Sum Rule adı verilen Deney üzerinde çalışarak elde etti. Şu an Temple Üniversitesinde Research Assistant Professor olarak çalışmaktadır. Dr. Atac ayrıca Fizik Akademisi’nin kurucusudur.
3 Yorum
  • naim
    25 Temmuz 2016 at 3:05 pm

    GUZEL YAZI OLMUŞ 🙂

  • Hakan
    14 Ocak 2017 at 1:35 am

    GAMMA olmasi gerekmiyor muydu?

  • Cevap Yaz

    ETKİNLİKLER
    May
    11
    Cts
    2024
    all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
    Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
    May 11 – May 12 all-day
    Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
    Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
    May
    30
    Per
    2024
    all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
    1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
    May 30 – May 31 all-day
    1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
    ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
    Haz
    5
    Çar
    2024
    all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
    Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
    Haz 5 – Haz 6 all-day
    Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
      Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
    Eyl
    29
    Paz
    2024
    all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
    3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
    Eyl 29 – Eki 5 all-day
    3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
    3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
    TWİTTER

    Benzer Yazılar

    • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

      Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
    • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

      Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
    • Niels Bohr

      Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
    • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

      Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...