Uzay Ortamı ve Etkileri

Bir uzay yolculuğunun tek zorluğu Dünya yüzeyinden ayrılmak değildir. Uzay araçlarının, uzay ortamında Dünya yüzeyindeki gibi çalışmalarını engelleyecek çeşitli etkiler vardır. NASA ve Amerikan Hava Kuvvetlerinin bildirilerine göre; uzay...

Bir uzay yolculuğunun tek zorluğu Dünya yüzeyinden ayrılmak değildir. Uzay araçlarının, uzay ortamında Dünya yüzeyindeki gibi çalışmalarını engelleyecek çeşitli etkiler vardır.

NASA ve Amerikan Hava Kuvvetlerinin bildirilerine göre; uzay araçların uzay ortamı ile etkileşmesi sonucu başarısız olan uzay yolculukları , tüm başarısız yolculukların  %25’ini oluşturmaktadır.

Uzay nerdeyse mükemmel vakum olarak düşünülse de, uzay araçları bulundukları yörüngelere bağlı olarak çeşitli ortamların etkilerine maruz kalmaktadırlar. Bu ortamların her biri önlem alınmadığında uzay aracına ve alt sistemlerine ciddi hasarlar oluşturabilecek düzeydedir.

Temelde 5 farklı uzay ortamı etkileri vardır:

  1. Vakum:

Deniz seviyesinde hava yoğunluğu 1027 iken,  bu değer LEO da bulunan ortalama bir uzay mekiğinin operasyon yüksekliği olan 300 km yükseklikte 1017 ’ye kadar düşmektedir ve bu değer yörünge yüksekliği ile ters orantılı olarak değişmektedir. Bu basınç farkı,  uydunun bileşenlerinin  Dünya yüzeyindeki gibi çalışmalarını engelleyebilecek bir durumdur.

Picture1

  1. Nötr:

Havadaki elektriksel olarak nötr olan parçacıklar hem kinetik enerjilerinden dolayı çarpma etkisiyle mekaniksel olarak, hem de reaktif doğalarından dolayı kimyasal olarak uydu ile etkileşime geçebilmektedirler.

Picture2

  1. Plazma:

Havanın yaklaşık %0.1’i solar ultraviole radyasyondan dolayı iyonlaşarak plazma ortamını oluşturmaktadır. Plazma ortamındaki parçacıkların enerjileri keV veya daha düşük mertebelerdedirler ve uyduda bir gerilim farkı oluşturabilemektedirler.

Picture3

  1. Radyasyon:

Bir enerji seviyesi MeV veya daha yüksek değerlere çıktığında parçacıklar artık uydunun malzemelerinin içine nüfuz edebilmektedirler. Bu  yüksek enerjili parçacıklar ise radyasyon ortamını oluşturmaktadırlar.

Picture4

  1. Micrometeoroid veya bital derbis:

Son olarak uydu ile toz veya atık gibi µm veya daha büyük boyutlu parçacıklar da etkileşime geçebilmektedir, ve bu ortama da micrometeroid ortamı denir.

Picture5

Uydunun Yörünge Yükseliğine göre Uzay Ortamı Etkileri:

LEO (alçak yörünge) Ortamı:

Leo yörüngesi yer yüzeyinden 160 ile 2000 km arasındaki yörüngeleri içermektedir.
Uydular alçak yörüngelerde kalabilmeleri için yüksek bir yatay hıza ihtiyaçları vardır (ortalama olarak 7.8 km/saniye). Bu yörüngede uydunun hızı havadaki iyon akış hızından çok daha fazla olduğundan dolayı, sadece yatay yönüne göre önde olan yüzeyi plazma ortamına maruz kalmaktadır.  Ön ve arka yüzeyler arasında bu sebepten ötürü bir yük farkı oluşmaktadır, ve bu yük farkı uydunun kendisinde bir gerilim farkına neden olur.

Ayrıca Lorentz kanuna göre manyetik alanı içerisinde hareket eden yüklü bir parçacık hız ve manyetik alan vektörüne dik bir kuvvete maruz kalmaktadır. Uydunun yüksek hızı ve Dünya’nın manyetik alanından dolayı,  uydudaki (+) ve (-) yükler zıt taraflara itilir, bu da bir gerilim farkı oluşturmaktadır. Bu gerilim farkı yaklaşık olarak 0.3 V/m ‘dir. Küçük uzay araçlarında bu büyük bir önem arz etmezken, büyük uzay istasyonlarda bu bir tehlike oluşturabilmektedir.

Picture6

Yüksek Yörünge Ortamı

Daha yüksek yörüngelerde (MEO – GEO) oksijen atomları yerine protonlar daha dominant olmaya başlar ve bunun sonucunda artık uydunun yatay hızı yerine plazmanın karakteri daha büyük bir önem kazanmaktadır. Yukarıda da anlatıldığı gibi solar radyason sonucu yüklü parçacıklar uyduda bir gerilim farkı oluşturmaktadır. Geomanyetik fırtınalardan dolayı yüksek yörüngelerdeki uydularda çok daha büyük bir gerilim farkı oluşabilmektedir.  Bu gerilimin bazı kaynaklara göre 10.000 Volta kadar çıkabildiği söylense de bunun değeri net olarak hesaplanamamaktadır.

Bütün bu sebeplerden ötürü oluşan gerilim farkları uyduya ve özellikle elektronik bileşenlerine ciddi hasarlar verebilecek ark’ların oluşumuna sebep olabilmektedir.

Kaynak :

  • The Space Environment: Implications for Spacecraft Design

 

Kategori
AstronomiBÜLTENTeori

Yazarımız Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümü mezunudur. Uydu teknolojilerine olan merakını her sene Amerika Teksas/Burkett şehrinde gerçekleşen CanSat Uydu Yarışması’na 2015 yılında katılarak kazanmıştır. Stajını 2016 yazında Türksat Kablo TV ve İşletme A.Ş’nin Ar-Ge ve Uydu Programları Direktörlüğü bünyesinde tamamlamıştır. Ayrıca Denizhan Erenler’in kurmuş olduğu Süperiletken ve Kuantum Teknolojileri Araştırma Ekibi’nde aktif olarak görev alarak ileri teknoloji alanlarda çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...