Nanoparçacıklar Kanser ile Savaşmak için Bağışıklık Hücrelerini Uyandırıyor

Yeni bir araştırmaya göre, insan saçının genişliğinden çok daha küçük olan nano-parçacıklar tümör ile mücadelede vücudun kendi bağışıklık sistemine yardımcı olabilir. Fareler ile yapılan deneylerde nanoparçacık tabanlı tedavi sadece...

Yeni bir araştırmaya göre, insan saçının genişliğinden çok daha küçük olan nano-parçacıklar tümör ile mücadelede vücudun kendi bağışıklık sistemine yardımcı olabilir. Fareler ile yapılan deneylerde nanoparçacık tabanlı tedavi sadece hedeflenmiş göğüs kanseri tümörlerini değil, aynı zamanda vücudun diğer bölümlerindeki metastazları da yok ettiği gözlemlendi. Araştırmacılar, yeni tedaviyle insan üzerinde klinik denemelerin önümüzdeki birkaç ay içinde başlayabileceğini söyledi.

Bağışıklık sistemini tümörler ile mücadeleye teşvik eden ilaç arayışı, kanser araştırmalarda en çok kullanılan yöntemlerden  biridir. “T hücreleri” olarak bilinen bağışıklık sistemi nöbetçileri , vücudumuzu işgal eden  bakteri  ve olası tümör hücreleri gibi şüpheli görünen hedeflere saldırmak için normalde vücudumuzda dolaşmaktadırlar. “T hücreleri” bu zararlı hücrelerin bir tanesini fark ederse daha büyük bir tepki oluşturmak için diğer bağışıklık hücrelerini uyaran bir alarm verir. Ancak, “T hücrelerinin” alarmı, normal hücrelerin yüzeyindeki diğer proteinlerden olan  bağışıklık kontrol noktaları tarafından, otoimmün (insanın kendi dokularındaki antijenlere karşı antikor oluşması)  reaksiyonunun normal dokuya zarar vermemesi için bağışıklık tepkisini bastırarak susturulabilir. Tümör hücreleri çoğunlukla bu moleküllerin aşırı derecede üretilmesini sağlayarak bağışıklık sisteminin araştırmasını durdurur ve yapılan  çalışmayı yok eder.

İlaç firmaları  bu problemin üstesinden gelmek için, aşırı derecede üretilen kontrol noktası moleküllerini bloke eden ve bağışıklık sisteminin tümörlere saldırmasını sağlayan birçok farklı bağışıklık proteini geliştirmiştir. Bir tümörün çevresinde çok sayıda “T hücresi” var olduğunda  veya tümör hücrelerinin bağışıklık sistemi nöbetçileri için ek hedefler yaratan çok sayıda mutasyon geçirdiği durumlarda, “T hücreleri” kansere karşı tam bir bağışıklık tepkisi sinyali verecektir. Bu tür kanser bağışıklık tedavisi hastanın yaşamını uzatabilir.

Ancak, mevcut kanser bağışıklık tedavisi ilaçları hastaların sadece %20-%30’ unda faydalı olmaktadır. New York Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezinde bağışıklık tedavisi uzmanı olan Jedd Wolchok, bazı durumlarda kontrol noktası molekülleri bloke edildiğinde bağışıklık alarmı vermek için çok az “T hücrelerinin” olduğunu ifade etti. Diğer durumlarda ise, tümörler yüzeylerinde tümör antijenleri olarak adlandırılan “T hücresinin” hedeflerini yeterince göstermediklerini ifade ediyor.

Ancak görünürde bağlantısız bir problem bağışıklık tedavisinin etkinliğini arttırma olasılığının olduğunu gösterdi. Onkologlar nadir durumlarda, bir tümörü küçültmek için hastalara radyasyon tedavisi uygulandıktan sonra, bağışıklık sisteminin sadece tümörü yok etmekle kalmadığını aynı zamanda radyasyonla tedavi edilememiş metastazlarada saldırgan bir tepki göstereceğini biliyordu.

Şu  anki araştırmanın yazarlarından biri olan lllinois ‘deki Chicago Üniversitesinde bir kimyager olan Wenbin Lin’e göre ,araştırmacılar ışınlamanın bazen tümör hücrelerini “T hücrelerine” karşı yeni antijenlere maruz bırakacak bir şekilde öldürdüğünü ve onları taşıyan diğer tümör hücrelerini hedef almaya hazırlandıklarını söylemektedir.

Lin, benzer bir şekilde bağışıklık sistemini duyarlı hale getirmek için zehirli olmayan nanoparçacıkların kullanılıp kullanılamayacağını görmek istedi. Ancak, nano-parçacıkların bağışıklık sisteminden  geçmesi hiç  kolay değildir. Eğer çok büyük olurlarsa makrofaj olarak adlandırılan kan hücreleri onları yutar. Ayrıca, kan proteinleri parçacıkları kaplamaya eğilim gösterirler, böylece anlaşılmaları kolaylaşır. Son yıllarda Lin’ in ekibi nano-parçacıkların makrofajlardan en iyi şekilde kaçabildiği bir aralık olan 20 ve 40 nanometre boyutunda parçacıklar üretmek için bir yöntem tasarladı. Ayrıca, kan dolaşımında daha uzun süre hayatta kalmalarına ve hedef hücrelere girmelerine yardımcı olan bir polietilen glikol kabuğu ile kapladılar. Son olarak, nano-parçacıkları tümör katillerine dönüştüren, güçlü ışık soğurucu  klor bazlı moleküller eklediler.

Ekip daha önceki çalışmalarda, bir kez kan dolaşımına enjekte edildiğinde , parçacıkların tümör çevresinde ve içinde yolunu bulmak için yeterince uzun süre dolaşabildiğini buldular. Ayrıca,  tümörler tipik olarak sızıntılı, bozuk yapılı damar sistemine sahip oldukları için, parçacıklar kanserli dokunun alanına sızar ve tümörlü hücrelere tutunurlar. Nano-parçacıklar soğurulduktan sonra araştırmacılar tümörlerin yakınında kızıl ötesi ışık gönderir. Bu ışık daha sonra yakınındaki oksijen moleküllerini uyarıp singlet(tekil) oksijen olarak bilinen aşırı reaktif bir oksijen oluşturarak tümör hücresini öldüren ve yakınındaki biyo-molekülleri parçalayan klor bazlı moleküller tarafından soğurulur.

Lin bunun sadece bir başlangıç olduğunu söyledi. Singlet oksijen, dentritik hücreler olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerine çok fazla yeni tümör antijenleri bırakarak tümör hücrelerini parçalamaya eğilim gösterir. Dentritik  hücreler   polisin bir yeri kuşatması gibi  antijenleri kapar bunları daha yakından incelemek için “T hücrelerine” sunarlar. Böylece yakınlarda “T hücrelerinin” olmadığı durumlarda bile bağışıklık sisteminin güçlü bir anti-tümör reaksiyonu vermesine yardımcı olurlar.

Ağustos 2016’ da Lin ve arkadaşları Nature Communications’ e, nano-parçacıkların bir versiyonunu kolon kanseri olan farelerin kan akışına bir kontrol noktası antikoru ile enjekte edip tümörleri ışığa maruz bıraktıklarını, ve bunun sonucunda başka yerlerde tedavi edilmemiş tümörlerin yanı sıra hedeflenmiş kolon kanseri tümörlerini de yok etmek için hayvanların bağışıklık sistemlerini harekete geçirebildiklerini, bildirdi. Ancak, bu parçacıklar kanserli hücreleri öldürmeye yardımcı olmak için standart kemo-terapötik toksin de üretti. Araştırmacılar yeni çalışmalarında bu yaklaşımın sadece bağışıklık sistemi reaksiyonu ile çalışıp çalışmayacağını görmek istediler.

Lin ve arkadaşları bu kez mevcut bağışıklık tedavisi ilaçlarına yanıt vermeyen başka bir kanser türü olan göğüs kanserli fareler üstünde çalıştı. Tekrardan bir kontrol noktası antikoru ile birlikte nano-parçacıkları hayvanlara enjekte ettiler. Fakat bu kez nano-parçacıklar her hangi bir ek kemo-terapötik ilaç içermedi. Daha sonra tümörleri kızılötesi ışığa maruz bırakarak sonuçlarını beklediler. Hemen hemen her durumda sadece birincil göğüs kanseri tümörünün yok olmadığını, aynı zamanda akciğerdeki metastazlarında yok olduğunu American Chemical Society dergisinde yayınladıkları makalede bildirdiler. Lin, “Sitotoksik ajanlar olmadan aynı etkiyi elde edebileceğinizi keşfetmek bizi şaşırttı” dedi.

Bu araştırmada bulunmayan Wolchok, “Bunun iyi düşünülmüş bir yaklaşım olduğunu  ve bu verilerin ilginç olduğunu”,söyledi. Ayrıca, bu yaklaşımın insan denemeleri ile takip edilmesini hak ettiğin söyledi. Lin, bu tür denemelerin yakında başlayacağını söyledi. Chicago ekibi bu yılın ikinci yarısında muhtemelen bazen insanlarda erken aşamada bir deneme başlatmak için, yeterli ödeneği alarak Coordination Pharmaceuticals (Koordinasyon İlaçları) adlı bir şirket kurdu.

Kaynak: http://www.sciencemag.org/news/2017/01/nanoparticles-awaken-immune-cells-fight-cancer?utm_source=sciencemagazine&utm_medium=facebook-text&utm_campaign=nanoparticles-10246

Kategori
BiyolojiBÜLTENKatıhal Fiziği

Fizik Akademisi’nin kurucularindan biri olan yazarımız, Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında yüksek lisans derecesini 2017 yılında aldı . 2017 yılında Çukurova Üniversitesi Fizik bölümü Katıhal Fiziği Anabilim dalında doktora eğitimine başladı. 2014 yılından beri Malzeme Araştırma Grubu’nda araştırmacı olarak çalışmaktadır.
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • 2024 Dünya Günü: Bilmemiz Gereken Her şey

    Dünya’nın dört bir yanındaki milyonlarca insan, Dünya Günü’nü kutlamak için bir araya geliyor. Dünya Günü, küresel bir etkinlik olup her yıl 22 Nisan’da kutlanır. Aynı zamanda Uluslararası Toprak Ana...
  • Kuantum Bilgisayarları: Geleceğin Teknolojisi

    Teknoloji dünyasında büyük bir devrimin eşiğindeyiz: kuantum bilgisayarları. Geleneksel bilgisayarlarımızın sınırlarını zorlayan bu yeni teknoloji, hesaplama gücü ve problem çözme yetenekleriyle bilim dünyasını heyecanlandırıyor. Peki, kuantum bilgisayarları nedir ve...
  • Niels Bohr

    Niels Bohr Kopenhag, Danimarka'da doğmuş ve eğitimini almıştır. Hayatı boyunca Kopenhag'da yaşamış, çalışmış ve orada vefat etmiştir. Ancak bilim ve tarih üzerindeki etkisi dünya çapındaydı. Profesyonel çalışmaları ve kişisel...
  • Higgs bozonunu öneren fizikçi Peter Higgs, 94 yaşında öldü

    Parçacığın evreni bir arada tutmaya nasıl yardımcı olduğunu gösteren Nobel ödüllü fizikçi, Edinburgh’daki evinde öldü. Higgs bozonu olarak bilinen yeni bir parçacığı öneren Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti. 1964...