GELECEKTE BİLİM Bilimde Son Gelişmeler Üzerine

Bu kitapta gezegen bilimciler, astrobiyologlar, bilişsel bilimciler, fizikçiler, biyologlar, evrenbilimciler, nörologlar, nörobiyologlar bilimin günümüzde ulaştığı sınırı gözler önüne sererken, yakın gelecekte bu alanlarda ne gibi gelişmeler beklediğimizi anlatıyorlar. Yazarlar,...

Bu kitapta gezegen bilimciler, astrobiyologlar, bilişsel bilimciler, fizikçiler, biyologlar, evrenbilimciler, nörologlar, nörobiyologlar bilimin günümüzde ulaştığı sınırı gözler önüne sererken, yakın gelecekte bu alanlarda ne gibi gelişmeler beklediğimizi anlatıyorlar. Yazarlar, güneş sisteminde (ve evrende) başka yerlerde hayat olasılıkları, insan özgeciliğinin evrimsel kökenleri, antiviral bağışıklık biyolojisi, evrenin sonsuzluğun test edilebilirliği, stresin zihin ve vücut üzerindeki etkileri, internet çağında oluşturduğumuz muazzam veri gruplarından anlam çıkarmanın yöntemleri gibi çok çeşitli konularda okurun ufkunu açıyorlar.

Gelecekte Bilim, biz akademiklerin sakladığı sırları açıklıyor…Tamamen yeni ve heyecan verici fikirlerle dolu… her yaştan ve cinsiyetten okurun bilim hakkındaki görüşlerini derinden sarsıyor.”
– Steven Pinker, Boş Sayfa’nın yazarı

ÖNSÖZ
Akademik dünya oldukça eskimiş yapısı ve kurallarıyla dışarıdan bakıldığında epeyce garip bir yer olarak görünebilir. Yayıncılık alanında çalışan biri olarak, Genel okuyucu kitlesi için çalışmalarınızla ilgili yazan bir akademisyenseniz, bazı meslektaşlarınızın zamanınızı boşa harcadığınızı ve belki de akademik kariyerinizi tehlikeye attığınızı düşündüklerini sıkça gördüm. Daha genç (başka bir deyişle kadrosuz) bilim insanları için bu neredeyse evrensel olarak doğru.
Bu çevre baskısının çeşitli nedenleri var, bunlardan en belirgin olanı akademik dergilerde makale yayınlatmanın kadro sahibi olmaya giden çok zorlu yolda önemli bir adım olması.. Bununla birlikte, bu durum akademik dünya dışında olan bizlerin, bazıları bilimin önde gelen uygulayıcı ve iletişimcileri olacak bu gelecek kuşak bilim insanları tarafından yapılan çalışmalardan mahrum kalması gibi talihsiz bir sonuç doğuruyor.
Bu bulanık durum, bu serinin denemelerden oluşan ilk derleme kitabı What’s Next?: Dispatches on the Future of Science [Sırada Ne Var?: Bilimin Geleceği Hakkında Yazılar] için itici güç oldu. Denemelerin, bu bilim insanları grubunun temsilcilerinin fikirlerini aktarmaları için ideal ve uygun bir yöntem olarak göründü. Yeni derlemenin başlığı farklı, fakat kurgusu aynı. Gelecekte Bilim farklı alanlardan on dokuz genç bilim insanının yazılarını bir araya getiriyor. Bu bilim insanları yazılarında üzerinde çalıştıkları ve onları en çok heyecanlandıran şeyleri yazıyorlar. Katkıda bulunanların listesini oluştururken, önde gelen bilim insanlarının farklı alanların yükselen yıldızları konusundaki önerilerinden yararlandım.
Gelecekte Bilim kitabında okuyacağınız bilim insanlarından bazıları aşağıda yer alıyor:
· Kevin P. Hand, California’nın Pasadena kentindeki Jet Tahriki Laboratuvarında gezegen bilimci ve astrobiyolog; güneş sisteminde (ve evrende) başka yerlerde hayat olup olmadığını araştırıyor.
· Felix Warneken, Harvard Gelişimsel Araştırmalar Laboratuvarında Sosyal Bilişsel Gelişim Grubunu yönetiyor; küçük çocuklar ve Uganda şempanzeleri üzerinde yaptığı çalışmalarla insan özgeciliğinin evrimsel kökenlerini araştırıyor.
· William McEwan, İngiltere’nin Cambridge şehrindeki MRC Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nda virolog ve doktora sonrası araştırmacı; kendi virüslerini tasarlayarak antiviral bağışıklık biyolojisi konusunda çalışıyor.
· Anthony Aguirre, Santa Cruz’daki California Üniversitesinde fizikçi ve evrenbilimci, sonsuzluğun test edilebilir fizik biliminin alanına girdiğini ileri sürüyor.
· Daniela Kaufer ve Darlene Francis Berkeley’deki California Üniversitesinde nörobiyologlar; stresin zihin ve vücut üzerindeki etkilerinin araştırılmasına disiplinler ötesi bir yaklaşım getirdiler.
· Jon Kleinberg, Cornell Üniversitesinde bilgisayar bilimleri profesörü; internet çağında oluşturduğumuz muazzam veri gruplarından anlam çıkarmanın yöntemleri üzerine çalışıyor.

Gelecekte Bilim üzerinde çalışmak son derece yararlı bir deneyim oldu; bu serinin bir sonraki derlemesini oluşturmak için sabırsızlanıyorum. Bu tutkulu genç bilim insanları, şu anda yaptıkları çalışmalardan kısa kesitler vererek bir anlamda bize gelecekteki dünyaya açılan bir pencere sunuyorlar.

Max Brockman
New York Ağustos 2011

Editör
MAX BROCKMAN

YAZARLAR
Kevin P. Hand, Felix Warneken, William McEwan,
Anthony Aguirre, Daniela Kaufer, Darlene Francis,
Jon Kleinberg, Coren Apicella, Laurie R. Santos,
Samuel M. McClure, Jennifer Jacquet,
Kirsten Bomblies, Asif A. Ghazanfar,
Naomi I. Eisenberger, Joshua Knobe,
Fiery Cushman, Liane Young,
Daniel Haun, Joan Y. Chiao

Kategori
Kitap

M.Sc. Dilara, lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesinde bölüm birincisi olarak tamamladı. 2018 yılında Marmara Üniversitesi Fizik (ING) Doktora programına başladı. Öğrenmeyi, öğretmeyi seven bir araştırmacı...
Henüz Yorum Yok

Cevap Yaz

ETKİNLİKLER
May
11
Cts
2024
all-day Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Topla... @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi
May 11 – May 12 all-day
Yoğun Madde Fiziği - İzmir Toplantısı 2024 @ İzmir Ekonomi Üniversitesi Balçova kampüsünde M-Blok M01 Amfisi | İzmir | Türkiye
Yoğun Madde Fiziği – İzmir Toplantıları 2012 yılından beri ilkbahar aylarında yapılmaktadır. İzmir üniversiteleri arasında dönüşümlü yapılması öngörülen bu toplantılar İYTE dışında bu yıl ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek. Bir gün süren etkinlikte, yoğun madde fiziği alanındaki güncel araştırmaların sunulduğu davetli konuşmaların yanısıra, kısa sözlü sunumlar ve poster oturumu yer alacak. Katılımcı sözlü sunumları ve poster sunumu başvuruları için geniş özet dosyalarının kayıt sırasında gönderilmesi gereklidir. Başvuru için son tarih: 23 Nisan 2024. Toplantıya katılım ücretsizdir ancak kayıt olunması zorunludur.   Davetli Konuşmacılar : Serkan ATEŞ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Katı Hal Kuantum Işık Kaynaklarının Polarizasyon Dinamiği Deniz AYBAŞ TÜMTÜRK Bilkent Üniversitesi Alkali Atomlarla Hassas Manyetik Alan Ölçümleri Zafer GEDİK Sabancı Üniversitesi “Eşlenik” Josephson Etkisi Gül GÜLPINAR Dokuz Eylül Üniversitesi Düzensiz[...]
May
30
Per
2024
all-day 1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
1. Uluslararası Deneysel ve Hesa... @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi
May 30 – May 31 all-day
1. Uluslararası Deneysel ve Hesaplamalı Mühendislik Bilimleri Konferansı  (ICECES 2024) @ Türk Hava Kurumu Üniversitesi | Ankara | Türkiye
ICECES 2024, mühendislik bilimlerinin dinamik yapısı içinde, öncü teknolojiler ve inovasyon için işbirliği ve keşiflerin ışığı olarak ortaya çıkıyor. Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından 30-31 Mayıs 2024 tarihlerinde düzenlenen bu çığır açan konferans, yenilikçi araştırmaları, düşündürücü tartışmaları ve dönüştürücü fikirleri bir araya getirmeyi vaat ediyor. Konferans boyunca sektör liderlerinin yer aldığı paneller, davetli konuşmacıların görüşlerini paylaşacağı özel oturumlar ve seçkin araştırmacıların bildiri ve poster sunumlarının yer aldığı bölümler aracılığıyla mühendislik alanındaki en son yenilik ve teknolojiler hakkında bilgi edinebileceksiniz. ICECES’24 KONFERANS KONULARI Makine Mühendisliği: CAD/CAM ve İmalat Enerji sistemleri Malzeme bilimi ve kompozitler Robotik ve Kontrol Termo-Akışkan bilimleri   Endüstri Mühendisliği: Modelleme ve Simülasyon Üretim Planlama ve Kontrol Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Mühendislikte İstatistik Uygulamaları Stokastik süreçler Optimizasyon Çok[...]
Haz
5
Çar
2024
all-day Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Ul... @ Adana
Haz 5 – Haz 6 all-day
Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı @ Adana | Adana | Adana | Türkiye
  Sizi, 5-6 Haziran 2024 tarihlerinde Adana, Türkiye’de gerçekleşecek olan Deneyimsel Nükleer Astrofizik Uluslararası Konferansı (ICENA-24) konferansına katılmaya davet etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Etkinlik, dünya çapındaki önde gelen uzmanları, düşündürücü tartışmaları ve çeşitli ülkelerden katılımcıları bir araya getirecek. 500’den fazla katılımcının beklenmesiyle, konferans, ağ kurma ve profesyonel gelişim için geniş fırsatlar sunacaktır. Konferans, anahtar konuşmalar, sözlü sunumlar, poster oturumları, sempozyumlar ve atölye çalışmaları dahil olmak üzere geniş bir oturum yelpazesine sahip olacaktır. Konuşmacılarımız arasında akademisyenler, öğrenciler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri bulunmaktadır, bu da dinamik ve etkileşimli bir ortam oluşturur. Katılımcılar, tartışmalara aktif olarak katılma, alanlarında diğerleriyle bağlantı kurma, en son araştırmaları ve keşifleri öğrenme ve süregelen zorluklara çözüm arama fırsatına sahip olacaklar. Ayrıca, konferans, teorik çalışmalar ile pratik uygulamalar arasındaki[...]
Eyl
29
Paz
2024
all-day 3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
3. Uluslararası Nükleer Teori Ça... @ Mirage park otel
Eyl 29 – Eki 5 all-day
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı @ Mirage park otel | Antalya | Türkiye
3. Uluslararası Nükleer Teori Çalıştayı “Göreceli İyon Çarpışmalarında Çekirdek ve Hiperçekirdekler”  29. Eylül (varış günü) ile 5. Ekim (ayrış günü) 2024 (6 gece) tarihleri ​​arasında Antalya, Türkiye’de gerçekleştirilecektir. INTW-2024’ün amacı, nükleer fizik ve ilgili alanlardaki araştırmacılar arasında yeni bilimsel gelişmeler ve fizik sınırlarının damlama hatları hakkında tartışmalar ve işbirlikleri için uluslararası bir forum sağlamaktır. FAIR tesisinde özellikle Nükleer Astrofizik programı ile HADES ve CBM fiziği konularıyla ilgili faaliyetlerin odağında bu sorular yer alıyor. Nükleer fizikteki teorik ve deneysel gelişmeler, çekirdek/hiperçekirdeklerin üretimi, yapısı, bozunması ve oluşumu, laboratuvarlarda ve evrende nükleer parçalanma süreçleri, nükleer astrofizik, nükleer fiziğin uygulamalarına odaklanılacaktır. INTW-2024, Selçuk Üniversitesi, JW Goethe Üniversitesi ve Hesse Helmholtz Araştırma Akademisi FAIR (HFHF) tarafından ortaklaşa düzenleniyor. Goethe Üniversitesi, HFHF ve Selçuk Üniversitesi’nin (124N001) mali[...]
TWİTTER

Benzer Yazılar

  • Çevre dostu bir malzeme: Grafen

    Grafen, bilinen en ince ve en hafif bir malzeme olmasının yanı sıra esnek, saydam ve aynı zamanda da çevre dostu bir malzemedir. Evrende var olan malzemelerin hemen hemen hepsi...
  • Haftanın kitap önerisi: Tanrı Denklemi

    Newton kütleçekimi yasasını keşfettiğinde, gökleri ve Dünya’yı yöneten kanunları birleştirmiş oldu. O zamandan beri fizikçiler, giderek daha önemli hale gelen teorilere yeni kuvvetler eklemektedir. Ancak, belki de nihai mücadele,...
  • Haftanın Kitap Önerisi:Derin Uzay

    Uzun zaman önce gökbilimciler Dünya’nın eşsiz olduğunu düşünüyordu.Artık Güneş etrafında dönen yedi gezegen daha olduğunu biliyoruz.Bir zamanlar Güneş’in eşsiz olduğunu düşünüyorduk.Artık Samanyolu’nda yüz milyarlarca güneş olduğunu biliyoruz.Yalnızca yüz yıl...
  • Temel Parçacıklar ve Fizik Yasaları

    Yirminci yüzyılda en önemli iki kavramsal ilerleme, kuşkusuz görelilik ve kuantum mekaniğidir. Bu ikisini tek parça halinde birleştiren bir kuram geliştirme uğraşı, zor ve halen süregelen bir meydan okumadır....